300 hectare zonnepanelen op geluidsschermen en vangrails

Rijkswaterstaat doet onderzoek naar de toepassing van zonnepanelen bij de A37 tussen Klazienaveen en Hoogeveen op geluidsschermen en vangrails.

Rijkswaterstaat onderzoekt de mogelijkheid om langs de A37 tussen Klazienaveen en Hoogeveen zonnepanelen te plaatsen als geluidswallen en vangrails. Het betreft een traject van 43 kilometer waar voor 300 hectare zonnepanelen kunnen worden geplaatst.

Er is door Studio Vermeulen uit Rotterdam een ontwerp gemaakt voor een zonneroute langs de A37 met energiebermen die meebewegen en meekleuren met het landschap. Er kan elektriciteit worden opgewekt die gelijkstaat aan het verbruik van 70.000 huishoudens.

Rijkswaterstaat gaat de energie echter gebruiken om zelf energie-neutraal te worden.

            Volledig energieneutraal in 2030, dat is de doelstelling die de minister Rijkswaterstaat heeft opgelegd. Een uitdaging? Niet volgens Rik Jonker, coördinator zonne-energie bij Rijkswaterstaat: ‘Er zijn zo veel kansen te benutten. Als we per direct beginnen, dan zijn we in 2023 klaar.’

Rijkswaterstaat heeft de bureaus Posad spatial strategies uit Den Haag, Studio Marco Vermeulen uit Rotterdam en projectontwikkelaar IAA uit Amsterdam opgedragen om met een ontwerp te komen. Het project langs de A37 geldt als een proef.

Uit een eerdere proef met zonnetechnologie in bestaande geluidsschermen bij Den Bosch/Uden blijkt dat op deze manier succesvol zonnestroom opgewekt kan worden.

            Directeur-generaal van Rijkswaterstaat, Jan Hendrik Dronkers: “De Green Deal Duurzaam GWW 2.0 zal een geweldige impuls geven aan de verduurzaming van alle spoor-, grond-, water- en wegenbouwprojecten. Onze sector heeft een grote carbon footprint, en Rijkswaterstaat draagt daar, als grote opdrachtgever, aan bij. Deze Green Deal is een springplank naar duurzaamheid als “business as usual”.”

Over 14 jaar moeten alle wegen, vaarwegen en waterkeringen net zo veel energie opwekken als ze verbruiken.

 

energie-uitsnede-02b

energie-uitsnede-01

Dit fictieve knooppunt is 25 hectare groot en bevat 80.000 panelen.

Afbeeldingen ©: Rijkswaterstaat