180 partijen tekenen nationaal grondstoffenakkoord

Op 24 januari 2017 is het Nationale Grondstofakkoord getekend. In 2050 moet het gebruik van grondstoffen dusdanig zijn dat er niet meer wordt verspild en alles wordt hergebruikt. Het Kabinet wil in 2030 al op de helft van dit traject zijn.

Alle partners die het akkoord getekend hebben geven elk voor 1 maart 2017 op een gezamenlijke website aan welke concrete inbreng zij willen leveren.

Bedrijven, gemeenten, provincies, Rijksoverheid en maatschappelijke organisaties hebben zich aan het akkoord verbonden. Ze gaan nu werken aan concrete voorstellen. Binnen een half jaar moeten de eerste voorstellen er liggen op de terreinen van biomassa, voedsel, kunststoffen, maakindustrie, bouw en consumptiegoederen.

Alle 180 partijen vinden dat we zuiniger en slimmer om moeten gaan met onze grondstoffen, producten en diensten. Bedrijven spreken daarom onder andere af minder primaire grondstoffen te gebruiken.

 Op 14 september 2016 heeft de regering het rijksbrede programma Circulaire Economie, getiteld ‘Nederland Circulair in 2050′ aangeboden aan de Tweede Kamer. Het programma geeft richting aan wat we moeten doen om zuiniger en slimmer met onze grondstoffen, producten en diensten om te gaan en zo de ambitie – Nederland circulair in 2050 – te halen. Het Grondstoffenakkoord markeert het gezamenlijke startpunt om samen aan de slag te gaan. Op basis van dit akkoord gaan we bouwen aan transitieagenda’s die we de komende 5 jaar ook gezamenlijk gaan uitvoeren. Ieder vanuit zijn eigen rol, kennis en kunde.

De verantwoordelijke ministeries zijn: Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu

infographic-nederland-circulair-in-2050

De in het akkoord afgesproken ambitie zal worden uitgewerkt in een aantal transitieagenda’s. In deze transitieagenda’s geven alle partners richting aan de inspanningen en investeringen die nodig zijn om de transitie naar een Circulaire Economie vorm te geven. Het Rijk zal de eigen ambities rond benodigde interventies in het kader van het programma ‘Nederland Circulair in 2050’ (stimulerende wet- en regelgeving, slimme marktprikkels waaronder Maatschappelijk Verantwoord Inkopen, financiering, kennis en innovatie en internationale samenwerking) met voortvarendheid doorontwikkelen.

            ”We moeten af van de wegwerpcultuur en anders denken over grondstoffen en afval. Al bij het ontwerp van producten moet bedacht worden hoe de grondstoffen weer opnieuw gebruikt kunnen worden”, aldus staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu).

De transitie naar de circulaire economie gaat verder dan alleen het zuiniger en slimmer omgaan met grondstoffen, producten en diensten. Het gaat ook om andere werkwijzen en processen binnen en tussen organisaties, om mensen en sociale inclusie. Het vraagt om aandacht voor de sociale dimensie van de circulaire (wereld)economie, in Nederland en de effecten daarvan wereldwijd. Partners hebben dan ook de overtuiging dat zij vooral door samenwerking in slimme nationale en internationale netwerken, in ketens en op diverse schaalniveaus, de slagkracht kunnen ontwikkelen om de gewenste versnelling in de transitie te realiseren. Zo staat verwoord in het akkoord.

De 180 ondertekenaars hebben samen de ambitie om de transitie naar de circulaire economie te versnellen. Deze transitie biedt veel kansen voor economie, milieu en samenleving.

Door minder grondstoffen te gebruiken komen uiteindelijk minder broeikasgassen in de lucht en wordt de opwarming van de aarde teruggedrongen.

Lees hier het akkoord FullSizeRender