Alle huizen gasloos in 2040

De gemeente Den Haag zet volop in op aardwarmte. Op 7 oktober is de bouw gestart van een centrale die de warmte op twee kilometer diepte gaat halen. De komende vijf jaar moeten er nog drie volgen en er zijn er nog zes in voorbereiding. Jaarlijks wil men 10.000 woningen isoleren en aansluiten op alternatieve warmtebronnen om zo naar een aardgasloze gemeente te komen.

           Wethouder Joris Wijsmuller (Duurzaamheid): “We moeten onze huizen loskoppelen van het gas en de oplossing ligt onder onze voeten: aardwarmte ligt in Den Haag heel dicht onder het oppervlakte.”

De gemeenteraad heeft ingestemd met het warmtetransitiebeleid. Dit beleid voorziet in de ambitie van Den Haag om een CO2-neutralestad zonder aardgas te zijn in 2040. Om de grote transitie mogelijk te maken, kiest Den Haag voor aardwarmte uit eigen bodem. Lokale bronnen moeten ongeveer 35 procent van de huidige warmtevraag gaan invullen. ‘Dit voorstel is uniek, Den Haag is hiermee de eerste stad die kiest voor aardwarmte op zo’n grote schaal met bronnen binnen de eigen gemeentegrenzen,’ aldus Joris Wijsmuller. Naast aardwarmte zet Den Haag in op wind- en zonne-energie en warmtepompen. Nieuw te bouwen woningen krijgen geen gasaansluiting.

          “Het verduurzamen van de stad is een grote verantwoordelijkheid voor mij als wethouder en voor Den Haag als stad, en we kunnen het ook niet zonder de hulp van Hagenaars”, zegt Wijsmuller. ‘We komen straks letterlijk bij mensen binnen om hun huis te verduurzamen.’

Wijsmuller vindt het heel belangrijk om zoveel mogelijk Hagenaars mee te nemen met transitie. In het raadsvoorstel is ook opgenomen dat er per wijk een energieplan wordt ontwikkeld. Dit plan wordt gemaakt met bewoners, woningcorporaties, energiebedrijven en experts.

Lees meer op de site van gemeenten Den Haag