Ja misschien, wel maar dan moet je een bestaande bacterie eerst muteren.

Studenten op het Amsterdamse science park werken hard aan hun inzending voor de internationale biologie-competitie in Boston in november. Op deze iGEM biologiewedstrijd zoeken deelnemers van 300 universiteiten oplossingen voor de problemen van de 21ste eeuw.

Als de studenten (van de VU en de UvA) erin slagen hun idee om te zetten in een werkbaar proces ontstaat er wellicht een mogelijkheid om het CO2-vraagstuk ook biologisch te gaan aanpakken.

Het idee bestaat eruit om bacteriën via fotosynthese CO2 direct om laten te zetten in fumaraat. Dit fumaraat vormt weer de basis voor een biobrandstof.

Het is dan wel geen perpetuum mobile maar het komt er dicht in de buurt. De enige toevoegingen in het proces zijn zonlicht en CO2 daarmee is het een circulaire energiebron. Bij verbranding van het fumaraat ontstaat weer CO2.

Om tot een werkbare bacterie te komen moet er een probleem worden opgelost. Bestaande bacteriën lukt het niet goed om het proces efficiënt op gang te brengen waardoor de fotosynthese vrijwel stil valt. Dit willen de studenten oplossen door genen in te bouwen waardoor er nieuwe syntheseroutes ontstaan en de bacterie wel sneller kan groeien.

Student Thijs van Schaik: “De stof fumaarzuur wordt ook voor medicijnen en in de voedingsindustrie gebruikt. Het zou een heel duurzame oplossing zijn als bacteriën zo’n stof zouden uitscheiden.”

De begeleider, UvA-hoogleraar Filipe Branco dos Santos, staat aan de basis van het idee.

De meeste bacteriën gebruiken koolstof, zoals glucose en fructose als energiebron. Deze grondstof worden geleverd door planten. De bacterie (cyanobacterie) die in Amsterdam wordt gebruikt kan CO2 direct benutten om te groeien. Hierdoor wordt er een stap in het biologische proces overgeslagen, namelijk de omzetting van CO2 door planten. Door deze directe conversie wordt er efficiënter met energie omgegaan.

Luister hier een interview met Bram van de Putte over het omzetten van CO2 in nuttige stoffen.

the cyanobacteria, the only bacteria that do photosynthesis; make energy and oxygen from carbon dioxide and sunlight. These fellows brought oxygen to our planet 2.5 billion years ago, which eventually led to the world as we know it.
the cyanobacteria, the only bacteria that do photosynthesis; make energy and oxygen from carbon dioxide and sunlight. These fellows brought oxygen to our planet 2.5 billion years ago, which eventually led to the world as we know it.