Na Frankrijk gaat nu ook in Groot-Brittannië diesel en benzine in de ban. Vanaf 2040 mogen er in Groot-Brittannië geen auto’s die rijden op diesel of benzine meer worden verkocht. Daarnaast komt er komende jaren voor diesel- en benzine-auto’s op de 80 drukste wegen in het land mogelijk een heffing of rijverbod.

Hiermee volgen de Britten het voorbeeld van Frankrijk op, waar vanaf 2040 enkel nog elektrische auto’s mogen worden verkocht. De Noren willen nog sneller: in Noorwegen willen ze vanaf 2025 al stoppen met auto’s die rijden op fossiele brandstoffen.

De Britse regering kwam niet uit zichzelf met de maatregelen. In een zaak die door een actiegroep werd aangespannen heeft de rechter geoordeeld dat de overheid de wet overtreedt door in steden te hoge stikstofdioxide concentraties toe te staan. Vooral dieselmotoren stoten veel van die stof uit. De rechter sommeerde de overheid om verplicht maatregelen te nemen tegen luchtvervuiling.

Daarnaast dreigt de Europese commissie met boetes en een rechtszaak bij het Europese Hof van Justitie als het Britse kabinet zich niet houdt aan de door Brussel vastgestelde maximale stikstofdioxide-waarden. Sinds 2010 zijn deze waarden in 90 procent van de stedelijke gebieden in het land boven de toegestane grens.

Verder zullen er andere maatregelen genomen moeten worden die zorgen voor verminderde vervuiling in het verkeer. Zoals het minder vervuilend maken van bussen, de invoering van de groene golf op doorgaande wegen, het veranderen van de indeling van het verkeer en het verwijderen van verkeersdrempels.

De invoering van de ban op dieselauto’s zal naar verwachting moeizamer gaan dan in Frankrijk. Tot 2010, onder Labourkabinetten in GB, werd het gebruik van dieselauto’s juist gestimuleerd in het land, omdat moderne dieselmotoren minder vervuilend zouden zijn dan benzinemotoren. Hierdoor zal er mogelijk meer protest zijn tegen de invoering van het beleid.

De huidige regering wil er daarom alles aan doen om te voorkomen dat deze dieselrijders gestraft worden met heffingen of een rijverbod. Voor de meest vervuilende diesels komt er naar verwachting een slooppremie.