Grote eensgezindheid in vele oproepen aan nieuw te vormen kabinet om CO2 nu echt terug te dringen

VNO, NCW, MKB-Nederland, LTO Nederland, het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), Unicef, FNV, Natuur en Milieu, Cordaid, Ziggo, Vodafone, Arcadis, Triodos Bank, Erasmus Universiteit; allemaal meldde ze zich bij de kabinetsformateur met een vergelijkbare boodschap: maak werk van het klimaat.

De eerste vier organisaties deden dat met een rapport: ‘Energie voor de toekomst: van nota’s naar uitvoering’ (NL Next Level). Van het PBL mocht directeur Hans Mommaas aanschuiven bij de vier onderhandelende partijen. Hij pleit ervoor om werk te maken van het aanpakken van het klimaatprobleem. Mommaas: “Ik heb duidelijk gemaakt dat er enige urgentie is op dit dossier, zeker in de komende kabinetsperiode”. De overige organisaties hebben in eerste instantie in een combinatie van 150 instellingen een oproep gedaan: “Maak een duurzaam regeerakkoord”. Inmiddels hebben 280 organisaties die oproep ondersteund.

         293 Organisaties : ‘Geef de Sustainable Development Goals een centrale plaats in het regeerakkoord en borg de kabinetsbrede uitvoering door een integrale verantwoordelijkheid bij de minister-president neer te leggen.

Om de duurzame economie mogelijk te maken zorgt het kabinet voor een belastingverschuiving van arbeid naar grondstoffen als onderdeel van een brede stelsel-herziening.’

Ook de werkgeversorganisaties pleiten in hun rapport voor een nieuwe aanpak. Zo’n nieuwe aanpak van experimenteren, leren, samenwerken en doen vraagt om langjarige publiek-private samenwerking, extra middelen en zekerheid voor investeerders. Daarmee creëren we nieuwe energie en kunnen we privaat veel mobiliseren. De nieuwe aanpak vraagt ook om regie. Regie met een duidelijke coördinerende minister voor Klimaat en Energie (in de vorm van de minister van EZ). Overkoepelende wetgeving. Met eerst een strak uitgewerkt Deltaplan (CO2-transitieplan) en een borgingsautoriteit waar alles samenkomt en waarin wordt samen- gewerkt met alle partijen, zoals we dat nu al succesvol doen binnen het Energieakkoord.

Werkgevers: ‘Tot 2020 moet Nederland in de eerste plaats zorgen dat we de doelen uit het Energieakkoord halen. Hierin speelt energiebesparing en hernieuwbare energie een grote rol. Er ligt door het akkoord een goed fundament om op te bouwen. Ondertussen komen we in de benen voor de periode hierna, waarbij CO2-reductie de leidende doelstelling moet zijn. Want nu werken de huidige (afgeleide doelen) voor energiebesparing en hernieuwbare energie, het grotere doel van emissiereductie elkaar soms tegen. We willen zo snel mogelijk een begin maken met concrete doorbraakprojecten en innovatieprogramma’s zodat we tussen 2020 en 2050    de noodzakelijke CO2-reductie daadwerkelijk realiseren.’

De organisaties menen dat vervuiling en verspilling moet worden tegengaan door fossiele brandstoffen duurder te maken.

Het PBL pleit bij de kabinetsformatie voor de circulaire economie. Om de wereldwijde temperatuurstijging in 2050 onder de 2 graden Celsius te houden, moet de CO2-uitstoot 80 tot 95 procent lager zijn ten opzichte van 1990. In 2030 moet de reductie tussen 43 en 49 procent liggen. Volgens een doorrekening van het PBL halen alleen de programma’s van GroenLinks (62 procent) en D66 (55 procent) dat. De VVD blijft steken op 24 procent minder CO2-uitstoot in 2030. Het CDA liet zijn programma niet doorrekenen door het PBL.

Lees hier het hele rapport

Bron: NL Next Level
Bron: NL Next Level