Maar nemen overheden die leiding ook?

Duurzame energie gaat wereldwijd veel sneller dan tot nu toe wordt verwacht. Overheden moeten nu snel acteren om de infrastructuur daar op af te stemmen.

Het gebruik van kolen en olie zal wereldwijd vanaf 2020 gaan afnemen. Dat is de conclusies van het gezamenlijke onderzoek van de twee onderzoeksbureaus ‘Carbon Tracker’ en Grantham Institute at Imperila College’ (Londen); in het rapport ‘Expect the Unexpected: The Disruptive Power of Low-carbon Technology’ zoals dat begin 2017 verscheen.

Ook het gebruik van gas zal wereldwijd minder hard stijgen dan tot nu toe verwacht.

Veel sneller dan velen tot nu toe aannemen zal volgens dit onderzoek, het gebruik van elektrisch vervoer toenemen. Binnen 20 jaar zal een derde van het wegvervoer elektrisch zijn aangedreven. Na nog eens 15 jaar is dit al tweederde. Wereldwijd!

Dit zal leiden tot een daling van de prijs van olie. Maar ondanks dat, zal zonne- en windenergie meer en meer concurrerend zijn en nog verder worden.

Binnen 25 jaar gaat zonne-energie een kwart uitmaken van de wereldwijde energie-opwekking. In 2050 circa dertig procent. Daarmee drukt het kolen geheel van de markt en dringt het gebruik van gas terug naar slechts een beperkt marktaandeel in 2050.

Picture1

De onderzoeksbureaus geven aan dat dit uiteraard ook effect gaat hebben op de CO2-emissies. Echter de hiervoor genoemde cijfers gaan over de sectoren (stroomopwekking en transport) die nu verantwoordelijk zijn voor de helft van de CO2-uitstoot. In de andere sectoren zal er dus ook het nodige dienen te gebeuren.

Maar daarmee rekening houdend kan met een waarschijnlijkheid van 50/66 procent worden aangenomen, volgens de onderzoekers, dat de wereldwijde opwarming tot 2100 beperkt kan blijven tot 2,4 – 2,7 graad Celsius. Indien de overheden een actiever duurzaam beleid gaan voeren kan dit verder beperkt worden tot 2,1 tot 2,3 graden Celsius in 2100.

Picture4

 

De snellere ontwikkeling heeft alles te maken met de prognoses voor de kostendaling van zonne- en windenergie. Op 15 juni 2017 presenteerde Bloomberg de nieuwe Energy Outlook. Hierin worden eveneens een aantal spectaculaire vooruitzichten over de energietransitie gepresenteerd.

  1. PV-stroom werd ten opzichte van 2009 een kwart goedkoper. In 2040 zal het nog eens tweederde goedkoper worden. Nu al is zonne-energie goedkoper dan kolen in Duitsland, Australië, Italië, Spanje en de VS. In 2021 zal dat ook zo zijn in China, India, Mexico, Brazilië, en Groot-Brittannië.
  2. Wind op zee zal in 2040 meer dan 70 procent in kosten zijn gedaald.
  3. Na een daling met 30 procent in de afgelopen acht jaar zal wind op land tot 2040 nog eens bijna de helft goedkopen worden.
  4. In 2026 beleven we wereldwijd de CO2-emissie-piek. In 2040 is de emissie vier procent lager dan vorig jaar.
  5. De investeringen in duurzame energie zullen in 2040 meer dan 70 procent uitmaken van het totaal aan investeringen in energie. Daardoor zullen wind en zon bijna de helft realiseren van de dan op te wekken
  6. In 2040 zullen kleine accu’s in bedrijven en bij huishoudens 57 procent van de wereldwijde energie-opslag uitmaken. Tot 2030 zullen de kosten van deze accu’s met meer dan 70 procent dalen. Grotere accu’s (lithium-ion) zullen worden gecombineerd met gasgestookte installaties om pieken op te vangen in het energie-gebruik. Duitsland heeft in 2040 driekwart van zijn energie groen, de VS een kwart en India en China de helft.
  7. Zon op daken zal wereldwijd spectaculair groeien. In 2040 gaat het om een kwart van de huizen in Australië, een vijfde in Brazilië, 15 procent in Duitsland, 12 procent in Japan en als achterblijver vijf procent in The States.
  8. Gas gaat niet de rol spelen die velen nu verachten als overgangs-energiebron. Investeringen in gasgestookte installaties zullen nog wel groeien wereldwijd (met 16 procent tot 2040) maar dit zal voor een belangrijk deel zijn om pieken in de vraag naar stroom op te vangen in relatie tot wat opgewekt kan worden met zon en wind. Alleen in de VS en Zuid-Amerika, waar veel en goedkoop gas is, zal tijdens de transitie de energie-opwekking nog relatief meer gasgestookt zijn.

Picture3

Jon Moore ceo van Bloomberg: “NEO reflects the understanding our team has built up over more than a decade of how technology costs and system dynamics have evolved, and are evolving. This year’s NEO shows an even more dramatic low-carbon transition than we have protected in previous years, with steeper drops in wind and solar costs and faster growth for storage.”