De secretaris generaal Ban Ki-moon, van de Verenigde Naties noemt de energietransitie gunstig, onafwendbaar en al in volle gang.

Hij schrijft dit een in voorwoord bij het jaarlijkse rapport over wereldwijde trends bij hernieuwbare energie 2016 van het FS-UNEP en Bloomberg New Energy Finance. In 2015 stegen wereldwijd de invetseringen in hernieuwbare energie met drie procent.

”Voor het eerst zijn de investeringen in duurzame energie groter dan die in conventionele energieprojecten.” Zegt Ban Ki-moon, secretaris generaal van de Verenigde Naties, in het voorwoord.

Toch is het niet alleen vreugde wat in het rapport naar voren komt. In de ontwikkelde landen neemt de omvang van de investeringen juist af met acht procent. En in de EU met maar liefst een daling van ruim 20 procent.

China neemt met ruim 100 miljard dollar aan investeringen nu meer dan een derde van het wereldniveau voor zijn rekening. Daarmee streeft het qua omvang de VS (44 miljard) en de EU (49 miljard) samen voorbij. Ook landen als India, Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika laten een hoopvol beeld zien.

De wereldwijde investeringen vinden zowel plaats door landen (overheden), bedrijven als investeringsmaatschappijen.

China ggroei duurzaam

Nederland doet het echter helemaal niet goed in het lijstje, we staan bijna onder aan de lijst als het gaat om duurzame doelstellingen in Europa. Nederland is ver verwijderd van de doelstellingen die zijn afgesproken in de Europese richtlijn voor Hernieuwde Energie voor 2020. Alleen Frankrijk doet het slechter, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat baseert zich op cijfers van Eurostat, het bureau voor statistiek van de Europese Unie.

Nederland heeft als doel om over vier jaar 14 procent van de gebruikte energie afkomstig te laten zijn van duurzame bronnen als zon, wind, waterkracht en biomassa. In 2014 lag dit percentage op 5,5 procent, nog niet eens op de helft van het doel dus en nog 8,5 procent te gaan.

Naast een vergelijking op basis van het percentage van de duurzame doelstellingen is er ook een vergelijking gemaakt op percentage duurzame energie ten op zichten van het energie verbruik in het land. In dit rijtje is Nederland bijna hekkensluiter met 5,5 procent. Alleen Malta en Luxemburg doen het minder goed. Zweden is veruit koploper met 53 procent.

Ce2cKMEVAAEAVd-

 

Het percentage van het totale energieverbruik ©CBS
Het percentage van het totale energieverbruik ©CBS