Het Europese emissierechtensysteem is opgericht zodat bedrijven een belasting moeten betalen op het uitstoten van CO2. Sommige energie-intensieve bedrijven levert dit systeem juist honderden miljoenen op.

Dit onderzocht CE Delft in opdracht van de Britse lobbygroep Carbon Market Watch, en is te lezen in dit rapport.

Het emissierechtensysteem is zo opgesteld dat bedrijven rechten moeten kopen als ze CO2 uitstoten, dit hoort bedrijven te stimuleren de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. In heel Europa leverde dit systeem juist 24 miljard euro op. In Nederland hebben bedrijven in totaal 1 miljard gekregen.

Hoe het kan dat het sommige industrieën honderden miljoen oplevert, is als volgt: bij sommige industrieën is de uitstoot van CO2 zo’n groot belangrijk onderdeel van het productieproces, dat ze, naar eigen zeggen, niet meer kunnen concurreren met het buitenland als ze voor het hele proces steeds CO2-rechten moeten kopen. Om dit te compenseren krijgen deze industrieën gratis rechten. Als in een bepaalde energie-intensieve sector meer rechten krijgt dan dat het gebruikt kunnen ze het overschot door verkopen.

Door dit zo te doen verdienen sommige bedrijven aardig wat geld. In Nederland hebben onder andere Tata Steel, Shell en Chemelot respectievelijk 300 miljoen, 200 miljoen en 90 miljoen euro winst kunnen maken op deze rechten.

Het emissierechtensysteem werkt in sommige sectoren dus contraproductief.

Bron