De initiatiefnemers van Floating Farm hebben een drijvende boerderij ontwikkeld voor in de Merwehaven in Rotterdam. Als het aan hen ligt lopen er binnenkort koeien op ’s werelds eerste drijvende boerderij.

De Floating Farm moet een diervriendelijke stal worden die drijft op het water. Op de boerderij komen 40 koeien, die dagelijks goed zijn voor zuivelproducenten, beschikbaar voor inwoners van Rotterdam. De productie van zuivel is bovendien circulair. De kringloop van voedingstoffen, energie en water worden zoveel mogelijk gesloten.

De uitvoering en de praktijk van de drijvende boerderij zijn dichtbij: eind 2017 moeten de eerste koeien plaats nemen op de boerderij. De Floating Farm wordt gerealiseerd door Beladon, een ontwikkelingsmaatschappij van duurzame drijvende gebouwen, Courage, de innovatieorganisatie van de Nederlandse melkveehouderij en staatsboerderij “Uit je Eigen Stad.”

Met de Floating Farm spelen de partijen in op de toenemende vraag naar voedsel in de stad. “Niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld trekken mensen naar de stad. Die verschuiving gaat de komende jaren door”, zegt Peter van Wingerden, directeur van Beladon, dat is gespecialiseerd in bouwen op water. “Omdat een mens drie keer per dag moet worden gevoed, komt er vanuit die steden een ongelooflijk grote vraag naar gezonde voeding, zowel vanuit bevolkings- als welvaartsgroei.”

Om aan deze vraag te voldoen en voedselketens te verkorten, wordt lokale productie volgens Van Wingerden belangrijk. “In Nederland is een op de vier vrachtwagens die rondrijden, voedsel gerelateerd. De belasting op het gebied van milieu door voedseltransport is enorm. We moeten dus minder kilometers maken. Met de Floating Farm kunnen we dit realiseren en, tegelijkertijd, dicht bij de consument en op transparante en educatieve wijze, gezond voedsel produceren.”

Doordat steden steeds volgebouwder worden blijft er weinig ruimte over voor lokale voedselproducties. Van Wingerden: “In plaats van door te gaan met wat de afgelopen jaren is gebeurd – steeds meer beton storten op moeder aarde -, denken we dat er op het water ruimte ligt voor duurzame ontwikkeling.”

floatingfram2

Circulair economie
Van de beschikbare ruimte op het water in de Merwehaven in Rotterdam wordt efficiënt gebruik gemaakt, op het drijflichaam in het water komen drie landschappen boven elkaar.

Op het bovenste landschap komt een stallandschap met een oppervlakte van 750 vierkante meter, waarop de koeien zullen lopen. De koeien zullen dagelijks ongeveer 900 liter melk produceren. Het is een ruime zeer comfortabele groene omgeving waarbij de koe zelf keuzes kan maken, via een loopbrug kan de weide aan wal betreden worden maar de koe kan ook binnen blijven.

Op de verdieping onder de koeienstal zal een zuivelverwerking komen, waar de melk gelijk verwerkt kan worden. De zuivel wordt vervolgens verkocht aan Rotterdamse consumenten, retail- en horecabedrijven.

Op het onderste landschap komt een maritiem landschap, waar met behulp van led-licht gras wordt verbouwd dat moet dienen als voer voor de koeien. De energie zal komen van stadswarmte.

Daarnaast zal er stikstof en fosfaat gewonnen worden uit mest en urine van koeien, dit wordt verwerkt tot nutriënten voor compost en biogas. Deze zullen op de boerderij opnieuw ingezet worden voor het verbouwen van gras en een duurzame energievoorziening. Daarnaast zal er ook elektriciteit afkomst zijn voor zonne- en windenergie.

Op termijn is het de bedoeling dat er een tweede floating fram naast komt waarop legkippen gehouden zullen worden, deze zal daar speciaal voor ingericht worden. Ook zal er dan ruimte zijn voor groenteteelt en algen- en insectenkweek.

De Floating Farm in Rotterdam is in eerste instantie een pilot, waar verbeterversies uit moeten voortkomen. “Het wordt een showcase om te laten zien dat het kan. In Nederland kijken wij niet vreemd op van op het water leven, wonen, werken, maar in veel delen van de wereld is dat niet zo gewoon”, zegt Van Wingerden.

De Floating Farm zal ook een educatiecentrum op het gebied van innovatie worden vooral voor scholieren, studenten en bedrijven. Deze boerderij zal een laboratorium worden voor een betere versie.

Verschillende steden in de wereld tonen dan ook al interesse in de Floating Farm, weet Van Wingerden. “Vooral Aziatische steden zijn geïnteresseerd. We zijn nu serieus in gesprek met Singapore. Dat is een mooi voorbeeld van een stad die zelf geen land heeft om voedsel te verbouwen, en bijna alles moeten importeren. Water is er echter in overvloed. Met de Floating Farm dragen wij een oplossing aan om het land uit te breiden, zodat een stad toch zelfvoorzienend kan zijn op het gebied van voeding.”

Bron