45 miljard groene energie-omzet, 40.000 werknemers

Op nog geen 70 kilometer van de Nederlandse grens ontstaat de campus van het grootste groene energiebedrijf van Europa; Innogy SE. In dit concern zijn tevens het Nederlandse Essent en Energiedirect opgenomen. Innogy ontstond na de afsplitsing van de groene energietak van het Duitse energiebedrijf RWE. Aan het hoofd staat een Nederlander, de bestuursvoorzitter Peter Terium.

Peter Terium is de Nederlandse CEO van Innogy © Innogy
Peter Terium is de Nederlandse CEO van Innogy © Innogy

Burgemeester van Essen, Thomas Kufen: “The energy industry is one of the most important factors in the economy of Essen. I am very happy to see Innogy acknowledge its location in this way. The new development of the Innogy campus along Huyssenallee will bolster Essen as a business location for the long term. I’m also very pleased about enhancing the site from an urban planning aspect.”

Innogy is onlangs ook de enige eigenaar geworden van het Triton Knoll project voor wind op zee, goed voor een gepland geïnstalleerd vermogen van 860 megawatt. Dit windpark moet in Engeland het meest kosten-effectieve en concurrerende offshore windproject worden. Het zal voor minimaal een equivalent van 800.000 huishoudens stroom gaan opwekken op de Noordzee. De verwachte investering bedraagt bijna 2,5 miljard euro, hierover wordt volgend jaar definitief beslist.

In een interview voor de NOS stelt directeur Peter Terium dat Wind en Zon, kolen en gas weg zullen gaan concurreren. Fossiele energie blijft dan alleen nodig als opvangbekken en als verzekering van het energiesysteem. Hij is van mening dat Nederland in hoog tempo over moet gaan op schone energie: “Net als in Duitsland is ook in Nederland een Energiewende nodig. Als je kijkt naar het percentage schone energie dat Nederland heeft in de energiemix, dan is dat nog steeds heel beperkt, teleurstellend. Nederland heeft zijn eigen ‘energie-omslag’ nodig. Nederland heeft met zijn offshore-kennis bij bedrijven en ligging aan de Noordzee een prachtige uitgangspositie om daar een voortrekkersrol in te spelen. Door te investeren in kennisinstituten die samenwerken met het bedrijfsleven kan Nederland daar een leidende positie in nemen”, zo stelt hij in een interview voor de NOS.

       Peter Terium: “Wij gaan hetzelfde doen met energie als Uber met taxi’s. Wij zullen met heel veel energie uit zon en wind een variabele productie hebben en zullen dat moeten matchen met een flexibele vraag. Door bijvoorbeeld water te verwarmen in huizen als er te veel stroom is, en dat te gebruiken als je het nodig hebt. Of door je wasmachine te gebruiken als er veel stroomaanbod is. En dat doen we op een vergelijkbare manier voor kleine en grote bedrijven. Kolen en gas krijgen een andere rol. De kosten van hernieuwbare opwekking zijn zo sterk omlaag gegaan dat ze inmiddels tegen fossiel kunnen concurreren.”

Hans Bünting van Innogy: “With full control over Triton Knoll, we will now develop the project further to final investment decision at our own discretion. In due course, we will also review all options regarding the ownership structure of Triton Knoll to maximise value for our company and our shareholders.”