Een uitdaging bij groeiend gebruik van wind- en zonne-energie is de mate van onvoorspelbaarheid van wind- en zonnekracht, en de daarmee veranderlijke energieproductie. Dit bezorgt onze netbeheerders, wiens taak het is om een infrastructuur in stand te houden die vraag en aanbod van energie op elkaar kan laten aansluiten, zachtgezegd soms wat kopzorgen.

Grootschalige opslag van energie kan dit probleem oplossen. Een veel gebruikte manier om grootschalig energie op te slaan zijn valmeren. Bij een overschot aan energie wordt water van een laag reservoir naar een hoger gelegen reservoir gepompt om in tijden van een tekort aan energie weer leeg te laten lopen. Het vallende water drijft dan turbines aan die de energie van het pompen voor een groot deel weer terugwinnen. Op deze manier wordt ook in Europe (met name in Scandinavië) grootschalig energie opgeslagen en als groene waterkracht energie verkocht. Omdat in die gevallen het water voor een aanzienlijk deel  in de nacht omhooggepompt wordt met goedkope kernenergie (met name uit Frankrijk) mogen we ons afvragen of deze stroom wel zo groen is. Zie ook Prachtstroom, hoe slim en groen is uw stroom?

Vanuit duurzaam en rendementsperspectief is lokale productie en opslag optimaal, maar met het vlakke Nederlandse landschap is het lastig bovengronds een bruikbaar hoogteverschil tussen de reservoirs van een valmeer te vinden.

j-h-03a
Jan Huynen. Foto door Jos Nelissen

Toch lijkt dit gegeven ondernemer Jan Huynen niet te weerhouden. Hij is namelijk van plan een dergelijke waterkrachtcentrale te bouwen in Limburg. Het hoogteverschil wordt gerealiseerd door een reservoir op grondhoogte middels een waterschacht te verbinden met een reservoir op 1,400 meter diepte. Dit lijkt een moeilijke operatie, maar Huynen meent dat het goed mogelijk is door slim gebruik te maken van bestaande technologiën. De investering zal tussen €1.5 en €1.8 miljard liggen. Uit een studie van Ernst & Young blijkt dat deze investering zich terug gaat betalen en wel met een rendement van 10.2%. Als gaat blijken dat dit project technisch haalbaar is in combinatie met dit aantrekkelijke financiële rendement, is dit een zeer welkome versnelling van duurzame energietransitie in Nederland maar ook daarbuiten! Hiermee wordt opslag van energie door waterkracht namelijk op veel meer plekken mogelijk en komt grootschalige opslag van energie als oplossing voor de variabiliteit van duurzame bronnen steeds dichter in zicht!

Lees het oorspronkelijke bericht op fd.nl (kosteloos) inlog vereist, of hier een PDF versie.