Duurzame energie maakt meer kans bij verbetering van opslag en marktadoptie

Het moet makkelijker worden voor kleine energieproducenten die voor eigen consumptie opwekken om op een decentraal netwerk te handelen in overschotten en tekorten gedurende hun gebruikscyclus. Daarvoor pleit een studie van de Erasmus Universiteit (Rotterdam School of Management). Dat kan bijdragen aan de paradox die zich voor zou kunnen gaan doen als de trading principes voor energie niet vernieuwd worden. Het huidige principe van handelen op termijn en op de spotmarkt zou anders kunnen leiden tot een economisch voordeel voor fossiele energieopwekkers. Dit zou een maatschappelijk ongewenste uitkomst zijn van het verduurzamen van de energie-opwekking als die niet gepaard gaat met nieuwe vormen van opslag en verhandelen van energie. Het gaat daarbij vooral om energiepieken en dalen in opwekking en gebruik gedurende bijvoorbeeld een dag. Ook duurzame energie moet kunnen gaan profiteren van extreme prijseffecten op piekmomenten. Daarbij kan de opslag van duurzame energie uiteraard een belangrijke rol spelen, maar ook het hervormen van het huidige op fossiele brandstof gebaseerde marktmechanisme.

Onderzoeker Derek Koolen: “In the study, we modelled how markets would be likely to react to more sustainable electricity production in the future. To understand why producers of power from fossil fuels still stand a chance in such a scenario, we need to understand how energy markets function, and how power producers make strategic decisions.”

In de huidige situatie verkopen energieproducenten het meerendeel van hun stroom op voorhand op basis van een vaste prijs en leveringsmoment/periode. In de praktijk variëren productie en vraag echter sterker dan vooraf wordt aangenomen. Die onbalans levert fossiele brandstof nu een pre op omdat ze in het huidige systeem maximaal kunnen profiteren van het snel inspringen op pieken en dalen door bij te schakelen of zelfs tegen betaling af te schalen.

Professor Wolf Ketter: “We wanted to find out how a growing share of renewable sources will change the way electricity producers make decisions on the forward and spot markets, and how that affects electricity prices.”

Het onderzoek komt tot de conclusie dat bij een toenemend aandeel van hernieuwbare energie er een additionele stimulans optreedt om fossiele centrales energie te laten verkopen.

Koolen bepleit dat er snel meer inzicht moeten komen bij de betrokkenen bij duurzame energie in dit paradoxale marktmechanisme om zo de groeiende introductie van hernieuwbare energie ook economisch optimaal te kunnen laten verlopen. Daarbij pleit hij voor verder onderzoek naar de specifieke omstandigheden in verschillende landen en regio’s.

Bron