Sommige berekeningen die gebruikt worden om de terugverdientijd te berekenen blijken niet helemaal te kloppen. Bij de berekening wordt een hoger stroomtarief gebruikt dan het werkelijke tarief van energiebedrijven. Hierdoor lijken zonnepanelen zich sneller terug te verdienen.

Dit blijkt na een kort onderzoek van de vergelijkingssite Easyswitch, die tientallen offertes van verschillende verkopers heeft vergeleken. In sommige gevallen blijkt de werkelijke terugverdientijd eigenlijk vier jaar langer dan dat de offertes doen lijken.

Het is voor consumenten belangrijk om een berekening te maken met het huidige stroomtarief dat ze betalen, om een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen van het bedrag dat men bespaart. Volgens Easywitch wordt dit dus niet altijd gedaan maar wordt er soms een hoger tarief genomen door verkopers.

De stroomtarieven die in de offertes worden gebruikt liggen tussen de 21 en de 24 cent per kilowattuur. Bij de meeste offertes gaat het over een bedrag van 23 cent. Volgens Easywitch ligt het gemiddelde bedrag nu op 19,67 cent per kilowattuur, dit is gebaseerd op het gemiddelde van de grootste energieleveranciers.

De verkopers gaan vaak uit van een verhoging van de stroomprijzen, in praktijk is deze verhoging vaak helemaal niet zeker.

Het is nog altijd voordelig om zonnepanelen te nemen, ook als de terugverdientijd iets hoger ligt. Zonnepanelen gaan vaak 20 tot 25 jaar mee en de maximale terugverdientijd bedraagt 15 jaar, dat betekent dus nog steeds 10 jaar gratis stroom.

Het is belangrijk dat je zowel als consument als bedrijf een goed onderbouwde businesscase en offerte laat maken door onafhankelijke experts voor zonne-investeringen. Hiermee krijg je het beste inzicht in de voordelen van zonnepanelen voor jou.