Rijkswaterstaat en ProRail hebben laten weten dat ze delen van hun beheergebieden beschikbaar gaan stellen voor opwekking van duurzame energie. Er wordt zowel land als water beschikbaar gesteld. Wanneer op al deze grond duurzame energie wordt opgewekt kunnen ProRail en Rijkswaterstaat op den duur in hun eigen energieverbruik voorzien en energieneutraal worden.

In samenwerking met netbeheerders Enexis, Liander en Stedin worden de verdere kansen voor het opwekken van duurzame energie op eigen beheergebied onderzocht. Bij het onderzoek gaat het in toenemende mate over het plaatsen van zonnepanelen. De zonnepanelen kunnen mogelijk geplaatst worden onder stations, stallingen, bermen, knooppunten, geluidsschermen langs wegen, baggerdepots en rondom en in het IJsselmeergebied.

Rijkswaterstaat en ProRail willen hiermee een bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs en aan de eigen duurzaamheidsdoelstellingen.

infographic-zoekgebieden_desktop_retina_generated_tcm21-103552
Bron: Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat meldt op haar website: “Door op te trekken met deze netbeheerders kunnen besparingen gerealiseerd worden in netwerkkosten door netwerkoptimalisaties. Ook worden onnodige netwerkinvesteringen vermeden omdat slimmer gebruik wordt gemaakt van de huidige netwerken.”

Rijkswaterstaat wil uiterlijk in 2030 energieneutraal zijn. Zelf verwachten ze dat ze ruim in hun energiebehoefte kunnen gaan voorzien. Rijkswaterstaat met een gebruik van circa 1 PetaJoule, ProRail met circa 0,5 PJ (als onderdeel van de Rijksoverheid met circa 6PJ), wil de opwekking volledig duurzaam maken. De potentie is om ook (delen van) de energiebehoefte van het Rijk van duurzame energie te voorzien.

De totale opwekpotentie op de gebieden van Rijkswaterstaat en ProRail is ongeveer gelijk aan het totale energieverbruik van de rijksoverheid en de 5 netbeheerders tezamen, namelijk circa 21 PJ.

De komende tijd zal nader onderzoek gedaan worden naar de opwekpotenties op de gebieden. Er zal ook gekeken worden naar de mogelijkheden voor het beschikbaar stellen van areaal voor initiatieven van andere belangstellende.

De analyse zal eind 2017 afgerond worden. Er zal aan de hand van 6 voorbeeldprojecten ervaring opgedaan worden met het opwekken van duurzame energie door middel van grootschalige energieprojecten. Een voorbeeld van een van deze projecten zijn de drijvende zonnepanelen op de Slufter bij de Maalvlakte. En de geplande 40 km zonnepanelen langs snelweg A37 in Drenthe.

Door Plug ’n Play zonneparken te gebruiken zouden ook de tijdelijke braakliggende terreinen van Rijkswaterstaat en ProRail gebruikt kunnen worden. Gebieden waar wel bouwplannen voor zijn maar de komende jaren nog braak liggen, kunnen voorzien worden van Plug ’n Play zonneparken, zodra de bouwplannen gerealiseerd worden kunnen de zonnepanelen makkelijk gedemonteerd en verplaats worden naar een ander stuk grond of gebouw. Door gebruik te maken van deze methode kan er niet alleen duurzame energie opgewekt worden op beheergebied waar geen verdere functie voor is voorzien maar ook voor tijdelijke braakliggend terreinen.

Plug n Play Zonnepark_v9

Bron: Rijkswaterstaat
Bron: Rijkswaterstaat