Afgelopen maand is de test met drijvende zonnepanelen in de Slufter bij de Maasvlakte van start gegaan. Komend jaar komen daar twintig vlotten met 120 zonnepanelen te liggen. Er wordt getest wat het Nederlandse weer met de zonnepanelen doet.

De pilot wordt door Rijkswaterstaat uitgevoerd in samenwerking met fabrikant Sunfloat, Havenbedrijf Rotterdam en Deltares. “Op deze manier bundelt Rijkswaterstaat met marktpartijen de krachten om klimaatverandering het hoofd te bieden en de omslag naar duurzame energie te maken.” Aldus Rijkswaterstaat.

Al eerdere kleine testen met drijvende zonnepanelen waren veelbelovend. Deze pilot is de eerste test op grote schaal. Vooralsnog is de duur van deze pilot een jaar.

De Slufter heeft nu de functie baggerdepot en is bestemd voor de berging van verontreinigde baggerspecie. Nu krijgt het dus een extra functie voor duurzame energieopwekking. Omdat de Slufter een uiterste westelijke ligging heeft is het een van de meest zonrijke plekken in Nederland. Wat goed is voor de opbrengst van de zonnepanelen.

Op het water komen in totaal 120 panelen te liggen. Daarnaast worden er 12 panelen op de kade geplaatst. De vlotten in de Slufter draaien mee met de zon en kunnen daarmee een 18% hogere opbrengst genereren in vergelijking met die aan de kade. De reflectie en de koeling van het water leveren naar verwachting ook een aanzienlijk voordeel op.

“Rijkswaterstaat stimuleert vernieuwingen onder meer door experimenteren in de praktijk mogelijk te maken. Innoveren is hét antwoord op toekomstige vragen. Willen we ons land veilig, bereikbaar en leefbaar houden, dan zijn slimme, nieuwe en duurzame oplossingen noodzakelijk. Als de pilot succesvol is, bekijkt Rijkswaterstaat of en hoe verdere toepassing van de drijvende zonnepanelen op het ‘natte’ areaal mogelijk is.” Rijkswaterstaat.

Bron

Infographic energie op water3