Uit onderzoek van e-nolis blijkt dat maar liefst 65% van de kantoorgebouwen in Nederland een hoger energieverbruik heeft dan het bijbehorende energielabel aangeeft. Van de kantoorpanden met energielabel C of beter presteert zelfs 70% slechter dan je op basis van het label zou verwachten.

e-nolis onderzocht 119 gebouwen met een totaaloppervlak van 1,1 miljoen vierkante meter.

Vanaf 2023 is ieder kantoorgebouw vanaf 100 m2 verplicht een energielabel C te hebben. Giel van Giersbergen van e-nolis: “Die verplichting is een goede stap om de energiezuinigheid te verbeteren, maar daarmee ben je er nog niet. Uit ons onderzoek komt een paradox naar voren: juist gebouwen met een beter energielabel presteren in de praktijk slechter dan je op basis van hun energielabel zou verwachten. Maar liefst 70% van de gebouwen met een energielabel C of beter presteert ondermaats.

Gebouwen met een beter energielabel hebben vaak complexere systemen dan gebouwen met een minder goed energielabel. Dit soort systemen zijn vaak niet optimaal ingesteld of nog niet goed in te schatten waardoor er geen optimaal rendement uit wordt gehaald. Soms blijken installaties bijvoorbeeld onnodig door te draaien buiten gebruikerstijd. De nieuwe complexere systemen vergen een andere omgang door zowel personeel als installateurs. “Een mogelijke oplossing is om in een contract met de installateur af te rekenen op prestaties. Dat gebeurt nog te weinig,” aldus Van Giersbergen.

Naast de focus op de verplichting van het energielabel C zou er vanuit de overheid meer focus moeten komen op de operationele besparingen en daadwerkelijke energieprestaties. De energiekosten van gebouwen worden dan ook inzichtelijker waardoor duurzaamheidsdoelstellingen makkelijker worden gehaald en de financiering beter betaalbaar worden waardoor meer duurzame maatregelen worden gerealiseerd voor hetzelfde geld.

Lees hier het onderzoek

Screen Shot 2017-08-08 at 22.10.09