Windmolens lijken een onmisbare schakel in de duurzame transitie, zonder windenergie halen we bij lange na de ambities en gestelde doelstellingen niet. Andere oplossingen als zonne-energie en biomassa kunnen dit gat niet zo maar zo snel vullen. Zelfs mèt ambitieuze inzet van windenergie is het voor Nederland al spannend om de boot niet helemaal te missen.

Toch blijkt vanuit verschillende kanten en keer op keer in Nederland weerstand tegen windmolens. Ook in vergelijking tot andere landen, ook daar waar windenergie massaal wordt ingezet, lijkt windenergie in Nederland veel meer los te maken. Ondanks de achterstand van Nederland in de Europese duurzame energie transitie blijven windmolens ingezet worden als schaakspel tussen politiek, energieleveranciers en de bevolking. Toch lijkt het onontkoombaar dat er niet alleen op zee maar om kosten (belastinggeld) te besparen ook op land windprojecten uitgevoerd zullen worden.

Momenteel is het de taak van de provinciën om deze gebieden in haar gemeentes aan te wijzen. Deze gemeentes zijn het niet altijd eens met de plekken en dit zorg voor onvrede voor zowel de provinciën als de gemeentes. Op dit moment is er in zeven van de twaalf provincies door de gemeentes bezwaar over de bestemming van windmolens aangetekend. De gemeentes menen dat er betere plaatsen in de gemeente aan te wijzen zijn; plekken waar de bevolking er minder last van heeft. Vaak protesteren omwonenden van een gebied dat wordt bestemd voor windmolens hevig. Hoofdzakelijk betreffen de protesten horizonvervuiling, geluidsoverlast en slagschaduw. Maar vrijwel altijd is er onvrede over de communicatie vanuit overheid en projectontwikkelaar en over de mogelijkheid om als bewoner te kunnen profiteren van de windmolens. Een gemiste kans die niet zo moeilijk goed in te vullen moet zijn.

Dat laatste is een factor die door VVD-gedeputeerde Gijsbrechts uit Flevoland de weerstand op windmolens drastisch kan verlagen. In Flevoland, de provincie met de meeste windmolens, is er door de gemeentes niet geklaagd over de bestemmingsplannen voor windmolens. Verder meent Gijsbrechts in een NOS interview, dat goede communicatie en overleg met de gemeentes sleutelfactoren zijn voor een eenvoudige implementatie van windenergie.

Zo is windenergie inmiddels een belangrijk (en populistisch) discussiepunt in de verkiezingen voor de Provinciale Staten van aanstaande woensdag 18 maart geworden.

Misschien niet geheel toevallig heeft GroenLinks recent een plan gepresenteerd om 1500 extra windmolens langs de Nederlandse snelwegen te plaatsen. Samen zullen ze goed moeten zijn voor 4,5 GW. De aangewezen locaties langs de snelweg zouden minimaal hinderlijk zijn voor de omwonenden. Hoewel de investering voor deze molens groot zal zijn, kan dit plan Nederland een stuk dichter bij haar doel van 14% duurzame energie in 2020 brengen.

Old Windmill And New Wind Turbines

Ander nieuws over windenergie op de vooravond van de verkiezingen komt uit Groningen. De Gedeputeerde Staten aldaar hebben namelijk het doel uitgesproken om in 2020 300 MW aan windenergie geïnstalleerd te hebben. Nu staat er 46,6 MW aan wind in Groningen. De precieze locaties moeten nog worden aangewezen, maar het plan bestaat om de molens voornamelijk bij tijdelijke woningbouw locaties en onontwikkelde bedrijventerreinen te plaatsen. Voor meer hierover lees verder op groenecourrant.nl.