In 2018 financiering mogelijk via Invest-NL

Alhoewel in eerste instantie aan bouwkundige ingrepen wordt gedacht om aan de verplichting te voldoen om in 2023 kantoren minimaal op het C-label te brengen is zon in sommige gevallen een welkom alternatief. Zeker nu via de door het kabinet opgerichte financieringsinstelling duurzaamheidsmaatregelen hier extra aandacht krijgen van Invest-NL.

Niet voor alle kantoren is het goed mogelijk om bouwkundige ingrepen zoals spouwmuurisolatie en isolerend glas aan te brengen. Ook economische redenen omtrent het vastgoed en de restant levensduur kunnen daarbij een rol spelen. PV-panelen kunnen dan een snel en flexibel alternatief vormen. Ook als er sprake is van een huurpand geven zonne-installaties meer mogelijkheden om tot een oplossing te komen.

Rijksoverheid: “Invest-NL gaat allereerst een rol spelen bij risicovolle activiteiten op verschillende transitiegebieden. Denk aan: energie (bijvoorbeeld geothermie en laadpalen voor elektrische auto’s), verduurzaming, mobiliteit, voedsel en digitalisering van de industrie. Ook maatschappelijke domeinen als zorg, veiligheid en onderwijs vallen binnen het blikveld van Invest-NL.”

Inmiddels is vanuit de banken een grote operatie gestart om te bezien wat de verplichting van het C-label voor consequenties kan gaan hebben. Banken willen immers geen risico lopen vastgoed te financieren waarvoor het gebruik in 2023 geblokkeerd gaat worden. Banken zetten daarom op dit moment miljoenen euro’s opzij om eigenaren van vastgoed te bewegen hun kantoren te verduurzamen. Banken zijn daarbij bereid de financiering van de benodigde ingrepen te faciliteren. ING heeft zijn klanten met vastgoed een brief gestuurd met het verzoek om voor het einde van het jaar een plan voor verduurzaming aan te leveren.

            Peter Göbel, algemeen directeur van ING Real Estate Finance Nederland in het FD: “Anders zullen wij hun vastgoed niet herfinancieren. Het zwaard moet aan twee kanten snijden. Door ruimhartig te financieren stimuleren banken dat er meer kantoren worden verbouwd. Gelijktijdig is dit voor de banken bittere noodzaak.” Gebeurt dit niet, dan ontstaat het risico van enorme verliezen voor de banken.

De maatregel voor het verplichte label C komt bovenop de al bestaande verplichting in de Wet Milieubeheer om energiebesparende maatregelen te nemen die binnen 5 jaar kunnen worden terugverdiend. De verplichting geldt voor alle gebouwen waarvan de oppervlakte voor meer dan 50% een gebruiksfunctie kantoor heeft.

Rijksoverheid: “Vanaf 2023 is er in Nederland geen enkel kantoor meer met een energielabel slechter dan label C. Kantoren met een slechter label (D t/m G) mogen dan niet meer gebruikt worden. Eigenaren van energieslurpende kantoren moeten hun panden zuiniger maken. Dat is geen probleem, want de investering betaalt zich terug door besparing op energiekosten.

Screen Shot 2017-04-12 at 17.26.47

De maatregel levert vanaf 2023 ruim 8 petajoule energiebesparing per jaar op. De kantooreigenaren moeten hiervoor samen eenmalig 860 miljoen euro investeren in energiebesparende maatregelen. De terugverdientijd ligt gemiddeld tussen de 3 en 6,5 jaar, maar dat is sterk afhankelijk van het gebouw en de energieprijs.”

Screen Shot 2017-04-12 at 17.27.30

In een rapport van het EIB en ECN zijn alle relevante gegevens verzameld over de kantoren en de verduurzaming ervan. Hierin wordt becijferd dat alle investeringen samen op kunnen lopen tot 860 miljoen euro. Deze worden terugverdiend in een periode van 3 tot 6,5 jaar. In het rapport is ervan uitgegaan dat er zonder de nieuwe verplichting er sowieso al een ontwikkeling van verduurzaming zou gaan plaatsvinden bij de autonome renovaties van kantoren. De 860 miljoen euro betreft dan ook additionele investeringen ten opzichte van het basisscenario.

Lees hier het hele rapport

Screen Shot 2017-04-12 at 17.27.03