Planbureau voor de Leefbaarheid wijst op hoge koolstofintensiteit

In juni publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) het rapport ‘Monetaire milieuschade in Nederland’. Voor de energiesector wordt er een aparte bijlage gewijd aan de milieuschade door de productie van elektriciteit. Het PBL begroot de schade door de fossiele opwekking van stroom op vier miljard euro. De grootste kostenposten bedragen de uitstoot van stikstofoxide en CO2. Het PBL becijferde de financiële effecten van deze uitstoot en bepaalde zo de maatschappelijke milieuschade. De schade is volgens het PBL nog hoger als ook rekening wordt gehouden met de extra klimaatschade van de uitstoot: 2,25 miljard extra, totaal dus ruim 6 miljard maatschappelijke milieuschade.

PBL: “De reden dat deze schade zo gevoelig is voor de milieuprijs van broeikasgassen, is dat met name klimaatschade dominant is bij de opwekking van elektriciteit. Dit hangt samen met de hoge koolstofintensiteit daarvan in Nederland.”

De schade van de winning van olie en gas wordt door het PBL als betrekkelijk klein ingeschat. Dit in tegenstelling tot die van het gebruik, zowel door de consument als door de stroomproducent. De milieuschade van het gebruik van aardgas rekent het PBL toe aan de consumenten, die het gas verbruiken voor verwarming en koken, aan de diensten die het gas verbruiken voor verwarming, en de energiesector, die het verbruikt voor de opwekking van elektriciteit. De milieuschade door elektriciteit wordt niet toegekend aan de eindverbruikers, maar aan de energiesector die verantwoordelijk is voor de productie ervan. De milieuschade van de opwekking van elektriciteit behoort tot de vier grootste schadeposten in Nederland van alle activiteiten die door het PBL zijn beoordeeld. In totaal gaat het om ruim 30 miljard aan maatschappelijke schade: 4,5 procent van het BBP.

PBL: “De berekende milieuschade komt voor 98% voort uit de uitstoot van broeikasgassen en luchtverontreinigende stoffen naar de lucht. Ondanks 50 jaar milieubeleid heeft Nederland nog steeds een hardnekkig milieuprobleem. Ondanks dit milieubeleid van de afgelopen 50 jaar spelen verschillende milieuproblemen de samenleving nog steeds parten. Denk hierbij met name aan de opwarming van de aarde als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen en luchtverontreiniging. Milieuschade door uitstoot van schadelijke stoffen veroorzaakt een direct welvaartsverlies voor de huidige generatie door bijvoorbeeld de gevolgen van de opwarming van de aarde, gezondheidsschade voor de mens, en verlies van biodiversiteit.”