Dat Bitcoins een dipje te verwerken hebben gehad is duidelijk na de fraude die ermee gepaard ging. Toch is het concept er niet mee van de baan. Zelfs gerenommeerde banken onderzoeken nu de toepassing ervan. Het lijkt een wondermiddel; betalen zonder alle nadelen van het traditionele bancaire systeem.

Maar er kleeft ook een nadeel aan. Het digitale betaalmiddel lijkt een wonder van eenvoud en dus ook van het beslag op hulpmiddelen zoals papier bij het ons zo vertrouwde bankbiljet of de hardware nodig bij pinnen. Maar niets blijkt minder waar.

Vorig jaar zomer meldde de onderzoeker Christopher Malmo al op de nieuwssite Motherboard dat de bitcoin extreem veel energie nodig heeft. Dat komt door de combinatie van het publieke bieden op de munt en de beveilingssoftware die zeer bewerkelijk is. De validatie en verwerking via een decentraal netwerk van vrijwilligers ligt ten grondslag aan het energievretende stelsel dat nodig is om de botcoins veilig te laten werken.

Deze maand verscheen op dezelfde nieuwssite een tweede artikel, dit keer van Deetman die de eerdere berekeningen heeft overgedaan. Hij komt tot nog pessimistischer ramingen. Bitcoins blijken  duizenden Kwh aan energie te gaan kosten. Wil dit betaalmiddel gaan slagen dan moet voor dat probleem een oplossing worden gevonden. Anders wordt het systeem te duur, kost het teveel energie en levert het een enorm beslag op het milieu door de daarmee gepaarde co2-uitstoot. Deetman is zelf voorstander van het Bitcoin-systeem maar wijst op de vereiste innovaties wil het bitcoin-stelsel een serieus alternatief worden voor de ons bekende betaalsystemen.

Lees het uitgebreide artikel op Motherboard: Bitcoin is unsustainable 

bitcoin-620x350