Van akkerboer naar stroomboer. Boeren uit het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee stellen hun grond beschikbaar voor een groot zonnepark.

Er wordt 70 hectare grond beschikbaar gesteld waarop 140.000 zonnepanelen geplaats zullen worden. Dit wordt het grootse zonnepark van Nederland. Alle panelen worden aangelegd op gronden van boeren die overstappen op het ‘telen’ van stroom.

De grond is niet zo vruchtbaar, waardoor het voor boeren aantrekkelijk is om de overstap te maken. Er worden drie nieuwe zonneparken geplaatst. In onder meer Melissant en Middelharnis komen grote zonneweides te liggen.

“Deze gronden zijn vroeger gewonnen uit de zee, daar zit hele zware klei in. Dat zorgt voor een lage opbrengst”, zegt Reinout Das van zonnepanelen-leverancier Sunstroom tegen RTV Rijnmond.

“Hier werden vorig jaar nog spruiten, tarwe en aardappelen geteeld”, vertelt Reinout Das van zonnepanelen-leverancier Sunstroom. “Vanaf 2018 wekken we hier met 140.000 zonnepanelen elektriciteit op.”

De drie nieuwe parken in Goeree gaan genoeg stroom leveren voor alle bewoners van het eiland.

Op meerdere plaatsen in Nederland zijn plannen voor grote zonneparken. Zo is er in de provincie Groningen in Hoogezand-Sappemeer onlangs een vergunning af gegeven voor een nog groter zonnepark. Hier wordt 117 hectare gereserveerd voor het plaatsen van 400.000 zonnepanelen.

Voor Groningse boeren bestaat de angst dat boeren die nog land pachten gedwongen worden te stoppen.

Volgend jaar zal de eerste stroom opgewekt gaan worden in Goeree.

Bron