42 Britse bedrijven hebben een pact gesloten waarin ze beloven minder plastic verpakkingsmateriaal te gaan gebruiken. Binnen de komende 7 jaar moet er geen onnodig plastic meer worden gebruikt en plastic dat overblijft moet groten deels worden gerecycled.

Het UK Plastics Pact is een baanbrekend samenwerkingsinitiatief dat een circulaire economie voor kunststoffen zal creëren. Het brengt bedrijven uit de gehele kunststofwaardeketen samen met Britse overheden en NGO’s om de plaag van plastic afval aan te pakken.

De bedenkers van het UK Plastics Pact noemen het wereldwijd uniek. De deelnemende bedrijven zijn gezamenlijk goed voor 80 procent van het plastic verpakkingsmateriaal dat via Britse supermarkten wordt verspreid. Bedrijven die mee doen zijn onder meer voedselproducenten als Coca-Cola, Unilever en Procter & Gamble. Daarnaast doen er ook supermarkten mee zoals Tesco, ASDA en Lidl.

Tegen 2025 zal het UK Plastics Pact de Britse sector van kunststofverpakkingen transformeren door vier wereld leidende doelen te bereiken:

  • 100% van plastic verpakkingen moet herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar zijn;
  • 70% moet effectief worden gerecycled of gecomposteerd;
  • Alle plastic verpakkingen moeten een gemiddeld recycle gehalte van 30% hebben, en
  • Moeten er acties ondernomen worden om problematisch en onnodig eenmalig gebruik verpakkingen te elimineren. Door het proces te herontwerpen, innoveren of alternatieve hergebruik bezorgingsystemen in te voeren

De milieusecretaris, Michael Gove, die op het lanceringsevenement heeft gesproken, zei: “Onze ambitie om vermijdbaar plastic afval te elimineren, zal alleen gerealiseerd worden als overheid, bedrijven en het publiek samenwerken.”

“Acties van de industrie kunnen voorkomen dat overtollig plastic in de schappen van onze supermarkt terechtkomt. Ik ben heel blij dat zoveel bedrijven zich bij dit pact aansluiten en ik hoop dat anderen snel zullen volgen. “

Opstellers van het convenant hopen dat de initiatieven internationaal overgenomen zullen worden. Daarnaast willen ze dat de overheid het initiatief gaat reguleren.

Dr. Dominic Hogg, van milieuconsultants Eunomia, zei dat het vrijwillige beleid niet mag worden gebruikt als een excuus om niet te reguleren door de minister van Buitenlandse Zaken: “Als je wilt dat 70% van de verpakkingen wordt gerecycled of gecomposteerd, leg het dan niet in een vrijwillige overeenkomst die bedrijven kunnen kiezen om al dan niet te kiezen, maak er een beleid van, legale wetgeving om de prestaties naar dat niveau te brengen. Plasticafval is een belangrijk wereldwijd probleem en zal niet door een vrijwillig pact worden aangepakt. “