Volgens de onderzoekers van de universiteit van Hawaii is de CO2-uitstoot momenteel het hoogst in 66 miljoen jaar.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift GeoScience. In het artikel valt te lezen dat de uitstoot van koolstofdioxide nu tien keer zo hoog is als in de tijd waar dinosauriërs leefden. Deze constatering bevestigt de risico’s van de door mensen veroorzaakte opwarming van de aarde voor de natuur. Het benadrukt ook nog eens de belangen en de urgentie om met je bedrijf een duurzame impact te maken.

De wetenschappers melden dat de snelheid van de uitstoot van het broeikasgas een parallel toont met de situatie 56 miljoen jaar geleden. Toen veroorzaakte de broeikasgassen vanuit de zeebodem een temperatuurstijging van vijf graden Celsius en beschadigde het zeeleven ernstig.

Tegenwoordig komt de verhoogde en versnelde uitstoot van broeikasgassen door het gebruik van fossiele brandstoffen. ‘Per jaar wordt hiervan tien miljard ton uitgestoten. Ter vergelijking: 56 miljoen jaar geleden was dit 1,1 miljoen, verspreid over vierduizend jaar, aldus de onderzoekers.’

De verhoging van de uitstoot van CO2 brengt een verzuring met zich mee, dit heeft onder andere gevolgen voor het zeeleven. Zeedieren als kreeften en oesters en andere schaaldieren ondervinden hier hele grote gevolgen van. Maar niet alleen schelpdieren hebben last van deze gevolgen maar ook koraalriffen en ander leven in zee. Veel ecosystemen en klimaten ondervinden veranderingen door de gevolgen van de verhoogde uitstoot van broeikasgassen.

Verder laten de resultaten zien dat de temperatuur de komende eeuw met 4,8 graden Celsius kan stijgen. De norm die tijdens de klimaattop in Parijs is afgesproken is een maximale stijging van 2 graden Celsius en een streef van 1,5 graden Celsius. Een stijging van bijna 5 graden Celsius brengt ernstige droogte, krachtige stromen, een verhoogde zeespiegelstijging en overstromingen met zich mee.

Ondanks de klimaatdoelstellingen die per land zijn gemaakt na de klimaattop is er nog heel veel meer dat moet gebeuren. Er moet een transitie komen naar duurzame energie. Vooral bedrijven moeten deze stap snel gaan zetten en niet afwachten wat de overheid doet. Wil je als bedrijf een verschil maken? Neem dan contact met ons op.

Bron