In Nederland gaat Dr. Ten gaat een fabriek starten om zeezoutbatterijen te produceren. Een groot voordeel van deze batterijen ten opzichte van de gangbare li-ion en loodzuur batterijen is dat zeezoutbatterijen een stuk milieuvriendelijker zijn. Ze zijn namelijk volledig te recyclen en het gebruik van schaarse metalen en vervuilende stoffen wordt voorkomen.

Ook in bijvoorbeeld Japan en de Verenigde Staten zijn er volop ontwikkelingen op dit gebied. De Japanse variant heeft nog te kampen met een hoge werktemperatuur. De geplande Nederlandse variant zou goedkoper moeten worden dan het Amerikaanse alternatief. Binnen 6 jaar moet de productie opgeschroefd zijn tot 500.000 batterijen. Met de aangekondigde steun van netbeheerders, een installatiebedrijf en de overheid is de verwachting, dat lokale opslag door middel van deze batterijen steeds betaalbaarder wordt.

Al met al kan dit een goede stap voor de duurzame energie transitie, waar rendabele en handzame, lokale energie-opslag de grootst denkbare versnelling in verduurzaming zal gaan betekenen, en als mijlpaal de geschiedenis in gaan. Vooral in combinatie met zonnepanelen kan een dergelijke batterij het gewicht in goud waard zijn, en om het plaatje compleet te maken nog even koppelen met je elektrische auto thuis of op werk. Met deze vorm van opslag zal het rendement van zonnesystemen met overproductie  verder stijgen en ben je ineens echt onafhankelijk van je energieleverancier. Lees ook het artikel op energiebusiness.