Duurzaam opwekken, efficiënt gebruik en energie efficiëntere gebouwen

Europa wil de overgang van schone energie versnellen. Ze wil hierin op wereldschaal leidend worden. In 2030 moet de CO2-uitstoot in de EU met 40 procent zijn afgenomen. Een van de stappen is meer nadruk op schone energie-opwekking. Hernieuwbare energie kan volgens de EU worden opgewekt uit een breed scala aan bronnen, waaronder wind, zon, waterkracht, getij, geothermie en biomassa. Het gebruik van palmolie als brandstof zal worden teruggedrongen.

Zo wil de EU haar afhankelijkheid van geïmporteerde fossiele brandstoffen laten afnemen. Met de hernieuwbare-energiesector wil de EU technologische innovatie en werkgelegenheid in heel Europa stimuleren.

In juni zijn er op drie terreinen verdere aanscherpingen van het EU-beleid doorgevoerd: eerst werd de richtlijn ‘Energieprestatie in Gebouwen’ vastgesteld, daarna volgde de ophoging van het streefcijfer hernieuwbare energie van 27 naar 32 procent en recent de aanscherping van de doelstellingen op het gebied van energie-efficiëntie. Deze beslaan een breed terrein van alle apparaten en zaken die energie verbruiken. Maar ook van het verhogen van de efficiëntie in alle ketens van de energie-opwekking en het energie gebruik (zie schema).

Naast het actualiseren en versterken van de energie- en klimaatwetgeving, streeft de EU naar het ontwikkelen van maatregelen die investeringen zullen stimuleren, banen zullen creëren, de vaardigheden van mensen zullen verbeteren, de industrie zullen versterken en vernieuwen en ervoor zullen zorgen dat “geen burger, werknemer of regio achterblijft in dit proces”.

Commissaris voor klimaatactie en energie Miguel Arias Cañete: “Europa is verreweg de grootste importeur van fossiele brandstoffen in de wereld, en vandaag hebben we hier een einde aan gemaakt. Deze deal is een grote stimulans voor de energie-onafhankelijkheid van Europa. Vermeden kosten voor import van fossiele brandstoffen zullen nu thuis worden geïnvesteerd in efficiëntere gebouwen, industrieën en transport. De nieuwe doelstelling van 32,5 procent energie-efficiënte zal ons industrieel concurrentievermogen vergroten, banen creëren, energierekeningen verlagen, energie-armoede helpen bestrijden en de luchtkwaliteit verbeteren”.

Een voorbeeld van een van de stimulerende maatregelen van de EU:
De EU gaat de regels voor individuele metingen en facturering van het gebruik van thermische energie (warmte) door consumenten opstellen. Vooral bewoners die wonen in woongebouwen met meerdere appartementen met collectieve verwarmingssystemen, krijgen duidelijkere rechten op het ontvangen van frequentere en nuttiger informatie over hun energieverbruik, waardoor zij hun rekeningen voor stookkosten beter kunnen begrijpen en controleren.

De EU gaat eisen dat de lidstaten beschikken over transparante, openbaar beschikbare nationale regels voor de toedeling van de kosten van verwarming, koeling en warm water in gebouwen met meerdere appartementen en multifunctionele gebouwen met collectieve systemen voor dergelijke diensten.