Van printen, isoleren en meer

Verplicht energielabel C voor kantoren leidt tot 25% minder energiegebruik in 2023

De laatste tijd is er bij kantoren meer aandacht voor duurzaamheid. Al enkele jaren zijn er diverse toolkits in omloop om het duurzaamheidsbeleid te ondersteunen. Nu de regering aankondigt met verdere maatregelen te komen om van kantoren een bijdrage te vragen aan de besparing op energie staat het duurzaamheidsbeleid nog meer in de belangstelling.

Indien de kantoren gevolg geven aan het nieuwe regeringsvoorstellen zou dat een besparing van minimaal 0,3 procent (bijna 9 PetaJoule) op kunnen leveren op ons totale Nederlandse energiegebruik.

In een rapport van ECN (Energie Centrum Nederland) en het EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) wordt uitgerekend dat als het regeringsvoornemen om kantooreigenaren te verplichten het energielabel op minstens C te brengen dit gemiddeld binnen vijf jaar terugverdient kan worden. De totale investeringen zouden rond de een miljard euro bedragen over een periode tot 2023. Overigens zijn bedrijven en kantoren nu al verplicht op basis van de Wet Milieubeheer om investeringen gericht op energiebesparing met een terugverdientijd van 5 jaar of korter uit te voeren.

screen-shot-2016-12-01-at-22-04-29

Het toezicht erop en de handhaving ervan (door gemeenten) is niet in alle gevallen effectief. Bij de nieuwe regeringsplannen ligt de gemiddelde terugverdientijd weliswaar binnen die vijf jaar, dat laat onverlet dat er veel kantoren zullen zijn die boven dat gemiddelde uitkomen. Voor hen gelden de nieuwe maatregelen dus als nieuwe verplichting. De kosten per vierkante meter kantooroppervlak worden door ECN/EIB berekend op 5 tot 37 euro, afhankelijk van de kwaliteit van het huidige label. Deze kosten worden overigens door de onderzoekers overzichtelijk genoemd, zeker indien ze worden uitgedrukt in jaarkosten op basis van een vijftien jarige annuïteit.

Er zijn ook bedenkingen tegen de maatregelen. Voor huurders zoals bijvoorbeeld vele minder kapitaalkrachtige stichtingen zou het reden kunnen zijn om dan maar geen kantoor meer te huren of een geringer oppervlak. In een somber scenario zou de leegstand met bijna een procent extra kunnen stijgen. Bij die beoordeling speelt uiteraard de vraag of de huurders bij hun beslissing niet alleen kijken naar de huurprijs maar ook naar de totale kosten, dus inclusief die van energiegebruik.

In veel kantoren is de discussie de afgelopen jaren al gaande of meer bespaard kan worden op de kosten waarmee ook de duurzaamheid gebaat is. Minder printen is daarvan zo’n veel voorkomend thema.

            Het verminderen van papiergebruik is een goede eerste stap. Een bedrijf met vierhonderd             medewerkers verbruikt gemiddeld namelijk vijfduizend vellen papier per persoon per jaar. Dat staat gelijk aan een C02-uitstoot van 2.817 kilo per maand, stelt Ricoh.

Het Rioch is een internationale organisatie die ondersteuning biedt bij het verduurzamen van het bedrijfsleven. Een groen kantoor is energiezuinig, heeft weinig afvalstromen en gebruikt zo min mogelijk grondstoffen. Met andere woorden: een groen kantoor houdt zijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk.

Een ander voorbeeld dat daarbij wordt genoemd is het elektronisch factureren. Dat is een simpele manier om het papierverbruik te verminderen. Niet alleen vermindert dit het papierverbruik van een kantoor aanzienlijk, het scheelt ook veel tijd (en daarom kosten).

Ook printers komen in aanmerking voor besparingen. Ze verbruiken maar liefst 90 procent van hun energie in INactieve stand. Nieuwere printers doen dit niet. Het vervangen van oude printers voor nieuwe, duurzamere modellen kan daarom enorm veel energie besparen.

Daarnaast kan het lonend zijn om een inventarisatie te maken van het bestaande printerpark. Zijn alle machines wel nodig? Staan ze op de juiste plek? De afstand van een apparaat ten opzichte van de gebruikers optimaliseren, is een handige manier om papierverspilling tegen te gaan. Als de printer te ver weg staat, halen medewerkers hun printjes niet op. Als de printer te dichtbij staat, wordt er juist onnodig veel geprint.

Ook de aanschaf van slimme software voor de printer is een handige manier om papierverspilling tegen te gaan. Zo worden afdrukken pas vrijgegeven wanneer een medewerker een persoonlijke code invoert op het apparaat of inlogt met zijn of haar bedrijfspas. Op deze manier belanden vergeten printjes niet in de afvalbak, maar worden ze nooit geprint.

Medewerkers zijn zich vaak niet bewust van de kosten van printen. Alles bij elkaar opgeteld, kan printen 1 tot 3 procent van de omzet van een bedrijf bedragen. Bewustwording bij medewerkers kan een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzamer printbeleid.

Het is belangrijk dat gebruikers weten hoe de printer werkt, want 17 procent van de overbodige printjes zijn fouten van medewerkers. Denk hierbij aan eenzijdig printen, printen op verkeerd papier en onjuiste printer-instellingen.

Bron

screen-shot-2016-12-01-at-22-04-38