De noodzaak om te verduurzamen is groot, zeker voor bedrijven. Als kantoren hun energielabel niet opschroeven voor 2023 zal bijna de helft van de Nederlandse kantoren moeten sluiten. Bijna de helft van de Nederlandse kantoren voldoet namelijk niet aan de minimale eis om voor 2023 over energielabel C te beschikken. Dit blijkt uit onderzoek van het Kadaster in opdracht van vakblad Vastgoedmarkt.

In de huidige staat zullen kantoorgebouwen, gebouwen met energielabel D, E, F, of G, over vijf jaar dus niet meer mogen worden gebruikt. Afgelopen september beschikte 44 procent van de Nederlandse ‘kantoorvoorraad’ over een label slechter dan C. Dit percentage staat gelijk aan 35 miljoen vierkante meter kantoorruimte.

De regel om in 2023 aan deze eis te moeten voldoen werd eind 2016 afgekondigd door toenmalig minister Blok van Wonen. Vooral oudere kantoren hebben nog een lage energiezuinigheid. Gevelisolatie en dubbel glas deden bijvoorbeeld pas in 1975 zijn intrede. Nieuwere kantoren hebben steeds meer energiebesparende maatregelen.

Om te zorgen dat kantoren niet hoeven te sluiten zullen ze zo snel mogelijk moeten beginnen met het versneld behalen van de duurzame doelstellingen. Er zullen energiebesparende maatregelen en duurzame ingrepen moeten komen. Als kantoren hier te lang mee wachten en pas in 2022 beginnen met besparen is de verwachting volgens Vastgoedmarkt dat ze te maken zullen krijgen met een tekort aan personeel om de maatregelen te treffen.

Versneld verduurzamen kan op veel verschillende manieren. Dit kan door minder energie te gebruiken, duurzaam te produceren en gezond te werken. Naast energie duurzaam opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen, ledlampen of isolerende maatregelen zijn er nog meer maatregelen die kunnen helpen. Zo kan het bewust zijn van werknemers al voor een groot deel helpen. Daarnaast kan het focussen op minder energie gebruiken of energie slimmer gebruiken ook een groot effect hebben.

Meer informatie over het versneld halen van duurzame doelstellingen? Neem vrijblijvend contact op.