Realiseren overheidsdoelstelling vergt nog heel veel actie

Als Nederland een circulaire economie wil worden zoals de officiële overheidsdoelstelling voor 2050 luidt, dan moet er nog een enorme berg (letterlijk en figuurlijk) verzet worden. Alleen al voor onze consumptie gaat het jaarlijks om 180.000 miljoen kilo afval.

Ook in onze productieprocessen is recycling nog niet voldoende opgang gekomen. Met uitzondering van de papier- en houtindustrie (80 procent) blijven de overige bedrijfstakken steken op gemiddeld nog geen 25 procent aan gerecyclede grondstoffen.

Toch is het CBS optimistisch gestemd. In tien jaar tijd, vanaf 2004, is het gebruik aan grondstoffen in de Nederlandse economie met 14 procent afgenomen. De voetafdruk van de consumenten is in de vier jaar vanaf 2010 maar licht gestegen. De doelstelling is om in 2030 voor heel Nederland op de helft van het circulaire traject te belanden en in 2050 geheel circulair te zijn.

 

Positief is het CBS over de trend bij huishoudens om meer te repareren en her te gebruiken, bijvoorbeeld via restore-winkels. Ten opzichte van het einde van de vorige eeuw is die laatste ontwikkeling zeer sterk. Ook noemt het CBS het gegeven dat de Nederlandse economie koploper is in het recyclen van afval met maar liefst 80 procent. Een aandeel dat stabiel is sinds 2000.

uitgaven-huishoudens-aan-reparatie-16-11-08

Daarbij maakt ze overigens de kanttekening dat er nog wel veel voedsel wordt verspild. Elk huishouden gooit gemiddeld elke week 2,5 kilo voedsel weg waarvan circa een kilo echte verspilling betreft.

Ook blijken we niet erg zuinig op ons goud; daarvan gaat jaarlijks voor 27 miljoen euro op de afvalberg afkomstig uit onze elektrische apparaten. Elk huishouden is rijk, we bezitten gemiddeld voor 74 euro aan goud in al die apparatuur.

Het CBS noemt per bedrijfstak de grondstofefficiëntie. Dit drukt ze uit in het gewicht aan gebruikt materiaal per euro aan toegevoegde waarde.

Elektrotechnische industrie                                        0,1 kg
Meubels en overige industrie                                               0,2
Machine-industrie Elektrische apparatenindustrie     0,6
Textiel-, kleding- en lederindustrie                            0,7
Metaalproductenindustrie                                          0,8
Transportmiddelenindustrie                                       0,9
Rubber- en kunststofproductindustrie                      1,0
Hout-, papier- en grafische industrie                                    1,2
Chemie en farmaceutische industrie                         2,2
Voedings- en genotmiddelenindustrie                       5,2
Basismetaalindustrie                                                 6
Bouwmaterialenindustrie                                        15,5 kg per euro toegevoegde waarde

Percentage afval per kilo geproduceerd product
Percentage afval per kilo geproduceerd product

Vanaf 2008 zijn veel productieprocessen efficiënter geworden waardoor ook de grondstofefficiëntie is toegenomen. Waarbij wordt opgemerkt dat ‘onze’ chemische sector nog zeer fossielintensief werkt.

De opgaaf voor het circulair worden van onze consumptie bedraagt per jaar maar liefst 180.000 miljoen kilo aan materialen:

fossiel             80.000            miljoen kilo

niet-mineraal   45.000

bio-massa      53.000

metaal             2.000

totaal             180.000.         miljoen kilo

gebruik-ruwe-grondstoffen-in-nederland-16-11-08

Bron: CBS en CBS factsheet circulaire economie