Oproep aan kabinet van Wientjes

De voorzitter van de nationale taskforce Bouwagenda, Wientjes, roept in Trouw, de formerende partijen op om vaart te maken met de vorming van een nieuw kabinet. Anders is de verduurzaming van gebouwen lastig.

Het Klimaatakkoord van Parijs, de Europese klimaatdoelen, het Energieakkoord voor Duurzame Groei en de Woonagenda zijn duidelijk over de klimaatdoelen voor gebouwen. Het gaat om 80 procent CO2-reductie (energieneutraal) in 2030 en 100 procent CO2-reductie (volledig klimaatneutraal) in 2050. Wientjes is zich bewust van deze urgentie. Hij is in opdracht van het huidige kabinet al een jaar aan het werk om de verduurzaming van gebouwen te versnellen.

         Wientjes, voorzitter Taskforce gebouwde omgeving: “De ambitie is extreem: 8 miljoen gebouwen verduurzamen. Ik ben ervan overtuigd dat het nieuwe kabinet daar oog voor heeft. Maar als onze plannen niet overgenomen worden, komt alles weer stil te liggen. Dan moeten we opnieuw beginnen. Juist nu we snelheid moeten bereiken. We moeten nu richting kiezen.”

Wil Nederland ‘Parijs’ halen en de CO2-uitstoot binnen 33 jaar geheel beëindigen in de gebouwde omgeving dan is snelheid vereist. In een interview in Trouw van 19 september zegt Bernard Wientjes: “We hebben nog 8000 werkdagen. In die 8000 dagen moeten we acht miljoen gebouwen verduurzamen. Dat zijn er duizend per dag. Op dit moment lopen we elke dag verder achter.”

Wientjes vraagt zich af: “Waarom bouwen we elke dag nog woningen waarvan we nu al weten dat we ze over een paar jaar verder moeten verduurzamen?”

Een toevoeging aan de vraag van Wientjes zou kunnen zijn: “Waarom verbouwen we elke dag nog gebouwen waarvan we nu al weten dat ze over enkele jaren verder moeten worden verduurzaamd?”

De bouw kan op dit moment zoveel meer. De kennis is er, de mogelijkheden zijn er en de kosten zijn overzienbaar. Wientjes slaat de spijker op zijn kop als hij aangeeft dat als je het nu niet doet het straks weer over gedaan moet worden. Daarvan zijn de kosten veel hoger! Hopelijk komt er een goed regeerakkoord op dit punt. In de bouw is er op dit moment veel kennis over duurzaam bouwen en duurzaam verbouwen. De Parijse opgaaf zal maar voor een beperkt deel volbracht kunnen worden in de nieuwbouw. Het grootste deel van de CO2-reductie moet in de bestaande bouw gevonden worden. Ook daar zijn de mogelijkheden legio en goed uitvoerbaar, van bijvoorbeeld zonnepanelen tot warmtepompen en isolatie & luchtdichtbouwen natuurlijk.

Er is wel een zorg bij bouwers aanwezig. Daarbij gaat het gaat om de aanpak van het fijnstof. Als dat probleem door het nieuwe kabinet niet meer voortvarendheid ter hand wordt genomen zou dat de bouw wel eens in de weg kunnen zitten. We herinneren ons nog de crisissituatie uit 2007 (Wet Luchtkwaliteit) toen de bouw stil dreigde te vallen omdat de kwaliteit van de lucht op basis van de Europese normen te laag was. Nederland heeft toen derogatie (toestemming tot afwijking van de EU-richtlijn) gekregen van Europa, maar voldoet nog altijd niet aan de normen.

Als dat probleem niet tijdig wordt opgelost kan dit het traject van het verduurzamen van de bestaande voorraad gebouwen in weg gaan zitten. Het Europese Milieu-agentschap publiceerde eerder dit jaar een rapport over de luchtkwaliteit en de effecten op de gezondheid. Daaruit blijkt dat Nederland nog steeds te weinig doet, wat een opmaat kan zijn voor het beperken van de derogatie en dat kan vervolgens op basis van de Wet Milieubeheer te mogelijkheden voor de bouw beperken.

Bron: Aedes
Bron: Aedes

Bron