Bouwwereld pleit voor bouw van 1 miljoen duurzame woningen

Veertien gerenommeerde bouwers/ontwikkelaars/beleggers presenteerden de Investeringsstrategie Duurzame verstedelijking ‘Thuis in de Toekomst’. Daarin wordt onder meer gepleit om nu snel tot energieneutraliteit in de nieuwbouw te komen. Volgens de marktpartijen zijn alle nieuwbouwwoningen vanaf 2020 energieneutraal en worden de woongebieden in de periode daarna netto energieleverancier. Het gaat daarbij om 600.000 woningen tot 2025 en nog eens 400.000 tot 2030. Volgens de opstellers van het rapport ligt het woningtekort op dit moment al hoog en loopt het op naar ruim 200 duizend woningen in 2020. Ook in de decennia na 2030 blijft er vraag naar nieuwe woningen.

De betrokkenen bij de woningbouw stellen als voorwaarde voor de bouw van een miljoen nieuwe woningen dat de overheid ook zelf fors gaat investeren. Onder andere in infrastructuur en in de noodzakelijke sanering van milieubelastende bedrijfsactiviteiten in de steden en in de stedelijke regio’s. Gerekend wordt met een gemiddelde woningprijs van euro 200.000. Dat rekent snel met een miljoen woningen naar een totale investering van 200 miljard. Dit nog zonder de kosten voor de gevraagde overheidsinspanningen. Deze bedragen jaarlijks een tot twee miljard extra inspanning.

Thuis in de Toekomst: “Ons land staat voor grote uitdagingen: de woonopgave, de energietransitie, de klimaatopgave, de mobiliteitsrevolutie en de verduurzaming van onze leefomgeving. Die opgaven gaan gepaard met omvangrijke, concurrerende ruimteclaims en hebben grote invloed op de ruimtelijke inrichting van ons land en daarmee op de beleving van de dagelijkse leefomgeving en het thuisgevoel.”

Bij het ontwerp van nieuwe woningen willen de betrokken partijen zoveel mogelijk rekening houden met hoogwaardig hergebruik. Bij nieuwe ontwikkelingen is er aandacht voor waterberging en groen. Ook slimme mobiliteit is een belangrijk onderdeel van de Investeringsstrategie. Minder auto’s in de stad betekent meer ruimte voor bewoners. Nieuwe woongebieden kunnen worden ontsloten met hoogwaardig openbaar vervoer en andere duurzame vervoerssystemen. De woongebieden moeten worden ingericht voor fiets, e-bike, openbaar vervoer en elektrische auto’s en anticiperen op deelauto’s en autonome voortuigen.

Nieuwbouw zal de volgende duurzame kwaliteit hebben:

  • Nieuwe woongebieden worden netto energieleverancier
  • Meer groen en wateropvang in de woonomgeving
  • Gezonde woningen en gezonde buurten
  • Woongebieden ingericht op duurzame mobiliteit.

Nieuwbouw biedt bij uitstek de mogelijkheid om een zeer hoge duurzaamheidskwaliteit te leveren. Woningen van betrokken partijen zullen in 2020 energie-neutraal zijn. Ze willen daarnaast investeren in energiebedrijven en netwerkbedrijven op buurtniveau, die eigendom zijn van de bewoners. Daarmee kan nieuwbouw de katalysator voor de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad zijn. Ook intensiveren de bedrijven in inspanningen op het terrein van circulaire economie en klimaatadaptatie. Bij het ontwerp van nieuwe woningen houden ze zoveel mogelijk rekening met hoogwaardig hergebruik. Ze maken bij nieuwe ontwikkelingen ruimte voor waterberging in de woonomgeving en leggen groen aan ter bevordering van belevingskwaliteit en ter voorkoming van hittestress.

Betrokken partijen:

Bron: NEPROM