Een groep ondernemers, bestuurders en wetenschappers heeft in een gezamenlijke brief aan informateur Gerrit Zalm het kabinet opgeroepen op 600 miljoen euro te investeren in de transitie naar een circulaire economie. De brief is in handen van het Financieel Dagblad.

‘Een tijdige omschakeling naar een circulaire economie zorgt voor behoud van onze verdiencapaciteit en levert daarnaast het bedrijfsleven ook grote economische kansen op’ staat in de brief.

Door de groeiende wereldbevolking en behoeften van de mens komt er steeds meer druk te staan op het gebruik van grondstoffen. Door een circulaire economie wordt er door hergebruik maximaal gebruik gemaakt van grondstoffen.

Volgens de opstellers van de brief is de steeds aarde minder in staat om ons in voldoende mate van grondstoffen te voorzien. Daarnaast heeft het voor Nederland geopolitieke nadelen tot gevolg door de grotere afhankelijkheid.

In januari werd het grondstoffenakkoord getekend door het kabinet en grote maatschappelijke partijen zoals VNO-NCW, FNV en Stichting Natuur & Milieu. In het akkoord zijn vijf transitieagenda’s opgesteld: Biomassa en voedsel, Kunststoffen, Maakindustrie, Bouw en Consuptmiegoederen. De opstellers van de brief zijn de vijf voorzitters die elk een deeltransitie begeleiden, onder wie Jos Keurentjes, chief scientific officer van TNO, Fried Kaanen, voorzitter van de Koninklijke Metaalunie en ondernemer en publicist Annemarie Rakhorst.

Het grondstoffenakkoord omvat de ambitie om voor 2050 in Nederland een volledige circulaire economie te realiseren. In 2030 zou er al 50% minder gebruik moeten worden gemaakt van primaire grondstoffen zoals mineralen, fossiele en metalen.

De groep bepleit een gezamenlijke visie en coördinatie van de overheid. Ze willen dat het kabinet de circulaire economie tot speerpunt maakt van zijn beleid. De overheid is nog onmisbaar in de opstartfase van het verleggen van de koers door marktpartijen. Daarnaast is het de overheid die voor aanpassingen van de vereiste wet- en regelgeving moet zorgen.

Screen Shot 2017-08-13 at 17.32.18

Het geld dat er volgens de briefschrijvers moet komen zal voornamelijk besteed moeten worden aan het inhuren van overheidspersoneel, de uitvoering van programma’s en proeftrajecten en het inhuren van juristen voor het wijzingen van wet- en regelgeving.

‘We moeten ons klaarmaken om de transitie te maken’, stelt Kaanen in een toelichting. Hij ondersteunt ook de geluiden om een minister van Duurzaamheid in een nieuw kabinet te benoemen. ‘Hij of zij mag ook minister van Klimaat & Milieu heten. Het gaat erom dat er een coördinerend minister komt, die zich bezighoudt met duurzaamheid en de circulaire economie en intensief samenwerkt met andere ministeries.’

De vijf transitievertegenwoordigers zullen in november een stappenplan aanbieden aan de Tweede Kamer. Kaanen hoopt eind augustus een reactie te zien van de formatietafel.

Bron & origineel bericht: Financieel Dagblad