Rijden over zonnepanelen? In het najaar van 2017 wordt er door BAM infra en de Provincie Utrecht gestart met een innovatiepilot, de voorbereidingen zijn al gestart. De N401 bij Kockengen wordt een ‘energieweg’ van zonnepanelen waar overheen gereden kan worden.

De hoofdrijbaan krijgt een zonnepanelenmat met een beschermlaag bevestigd op het wegdek. De panelen zijn bestand tegen zware voertuigen en geschikt voor drukke wegen (>10.000 voertuigen per dag). De energiemat wordt voor deze pilot aangebracht op één rijstrook over een lengte van 20 meter met een totaal oppervlakte van 50 m2. De pilot zal twee jaar duren.

De Provincie Utrecht meldt het volgende over het doel van het project: “BAM infra en de provincie testen met deze pilot het Franse product Wattway op het rendement van de zonnepanelen en het effect op de gebruikte materialen bij toepassing op een drukke weg. Ook wordt onderzocht of de zonnecellenmat leidt tot minder onderhoud aan het asfalt en de mogelijkheid om in de toekomst met de opgewekte energie de weg – over het jaar – energieneutraal te verwarmen, zodat gladheidsbestrijding niet meer nodig is of kan worden beperkt.”

Het grote voordeel van de zonnepaneelwegen is dat ze het landschap niet aantasten en er gebruik wordt gemaakt van de bestaande infrastructuur. Ze vervangen geen andere functies van het landschap en wekken natuurlijk duurzame energie op.

De proef met Wattway vindt op dezelfde weg plaats als de proef om met bermplanten elektriciteit uit planten op te wekken (plant-E). Beide projecten leveren een bijdrage aan de energieagenda van de provincie Utrecht.