Minister Kamp maakt bekend dat het budget voor de SDE+ subsidie volgend jaar veel hoger zal zijn. De SDE+ subsidie is er om duurzame energie in Nederland te stimuleren. Voor duurzame projecten of ontwikkelingen kan subsidie worden aangevraagd.

Dit jaar was al in een vroeg stadium de subsidie uitgeput. Er zijn veel meer aanvragen gedaan dan dat er budget was. Tijdens een Kamerdebat heeft minister Kamp kenbaar gemaakt dat dit volgend jaar anders moet en dat het budget uitgebreid zal worden voor 2016.

Hoe hoog het bedrag wordt is nog niet bekend, het zal in ieder geval flink hoger worden dan het bedrag van dit jaar. Voor de duurzame energie-ontwikkeling in Nederland is dit goed nieuws. Er is voor volgend jaar meer ruimte om aanvragen te doen en te honoreren. Er zal meer ruimte zijn voor nieuwe initiatieven. Voor veel bedrijven die duurzame energie willen produceren biedt dit dan ook nieuwe kansen. Zowel in 2014 als in 2015 was er op het budget van 3,5 miljard euro al meer dan volledig ingetekend. Dit jaar was er begin juli al een overtekening van zo’n 1,4 miljard euro, midden juli staat de teller van de aanvragen al op 6,6 miljard. Indien een subsidie wordt toegekend wordt deze over een periode van 15 jaar uitgekeerd. Op dit moment zijn nog niet alle aanvragen (tot een bedrag van 3,5 miljard euro) behandeld. De afhandeling gaat in volgorde van binnenkomst. Indien toch met het project wordt gestart en er wordt over het budgetjaar 2015 geen subsidie toegekend mag er voor het gestarte project in 2016 niet opnieuw subsidie worden aangevraagd.

Voor niet gestarte projecten is er wel de mogelijkheid om deze het volgend jaar weer opnieuw aan te vragen. Nog niet bekend is of de aanvragen die in 2015 niet zijn toegekend automatisch in behandeling worden genomen of dat ze opnieuw moeten worden ingediend. De kans is groot dat het SDE+ budget in 2016 al snel onder druk komt te staan. De verhoging van het budget kan daar mogelijk verlichting in brengen.

De subsidie wordt betaald uit de ODE, de Opslag voor Duurzame Energie. De energieconsumenten betalen door een opslag op hun energierekening de SDE-uitkeringen voor duurzame energie.

Nederland loopt nog ruim achter op de duurzaamheidsdoelstellingen. Door het significant verhogen van deze subsidie kan er mogelijk een inhaalslag gemaakt worden om de energiedoelstellingen in 2020 te bereiken.

Op de hoogte blijven van deze ontwikkeling? Kijk dan hier.