Trouw meldt dat er in Lelystad een speciaal nieuw soort stroomnet in de grond komt te liggen. Het energienet is speciaal ontwikkeld voor het gebruik van duurzame energie uit zonnepanelen. Alliander is afgelopen week begonnen met de aanleg.

Bijna alle energienetwerken in Europa draaien nu op wisselstroom, het netwerk nabij Lelystad Airport gaat echter op gelijkstroom draaien. “De keuze voor gelijkstroom is echt baanbrekend”, zegt projectleider Paul Juffermans van Alliander. “Het past perfect bij de opkomst van een schonere energievoorziening.”

Zonnepanelen produceren gelijkstroom, veel elektrische apparaten zoals ledlampen, elektrische auto’s, laadpalen en waterpompen werken ook op gelijkstroom. Omdat traditionele energienetten altijd wisselstroom vervoeren wordt duurzame energie twee keer omgezet: van gelijkstroom naar wisselstroom en bij de gebruiker weer naar gelijkstroom. Hierbij gaat energie verloren, het is onhandig en duur.

“Dat is zonde”, zegt Juffermans. “Want de meeste apparaten kunnen direct draaien op gelijkstroom. Je kunt ze dus rechtstreeks aansluiten op het gelijkstroomnet. Zo wordt schone energie écht optimaal benut.”

Alliander schat in dat de energiewinst op kan lopen tot 10 procent dankzij het gebruik van gelijkstroom. De proef in Lelystad moet dit uitwijzen.

Nabij het vliegveld wordt een groot zonnepanelenpark aangelegd, naastgelegen bedrijven en luchthaven gaan gebruik maken van deze energie.

Voor het gelijkstroomnetwerk wordt een nieuw soort bekabeling in de grond gelegd, bij de proef wordt getoetst op deze techniek, de werking en de veiligheid ervan.

“Op veel plekken in het land komt er schone energie bij. Nieuwe netwerken gaan in de toekomst mogelijk vaker op gelijkstroom draaien, ook in woonwijken”, zegt Juffermans. Maar dat zal zo’n vaart niet lopen. Het experiment in Lelystad moet uitwijzen of het ‘groene’ energienetwerk de hooggespannen verwachtingen waarmaakt.

Bron