De hoeveelheid plastic afval die we met zijn allen creëren is enorm. En hoe we omgaan met dit afval is meestal geen reden voor complimenten. Van  huishoudelijk plastic afval wordt minder dan de helft gerecycled. Plastic bedrijfsafval doet het wat beter. Het gemiddelde van alle EU-landen tezamen ligt overigens nog lager, slechts een derde wordt gerecycled, de rest verdwijnt op afvalbergen, in verbrandingsovens of in het milieu (zee).

De overgebleven helft van het huishoudelijk plastic afval in Nederland verbranden we samen met het andere restafval. Dit leidt tot CO2 uitstoot. Maar ook KWS plastic wegdek
hier belandt er een hoeveelheid plastic afval in zee en daarna in de oceanen. Al deze aspecten leidden er eind 2013 toe dat de Rijksoverheid met kennisinstellingen, het bedrijfsleven en milieuorganisaties het Ketenakkoord Kunststofrecycling afsloot. Hieruit volgde onder meer dat veel gemeenten nu overgaan tot het gescheiden inzamelen van plastic. Maar ook dat u na 1 januari geen gratis plastic tasjes meer krijgt bij uw boodschappen en andere inkopen.

Wat gebeurt er eigenlijk met het plastic afval dat wordt gerecycled? Tachtig procent hiervan wordt weer omgevormd tot nieuwe verpakkingen. Recent is er echter een interessante nieuwe toepassing gesuggereerd. We zouden ook wegdek kunnen maken van plastic. Dit biedt voor die toepassing vele voordelen. Denk bijvoorbeeld aan snelle aanbreng van plastic prefab wegdekdelen, lange levensduur en minder wegenonderhoud. VolkerWessels en KWS Infra hebben dit concept serieus uitgewerkt. Mogelijk dat eerdaags in Rotterdam een eerste proef plaatsvindt met deze (holle) prefab gerecyclede plastic wegdekdelen. Wie weet rijden we binnenkort over onze eigen gerecyclede LEGO autootjes.