CBS legt vinger op de zere plek: Nederland pleegt internationaal roofbouw

Met de monitor Brede Welvaart heeft het CBS getracht antwoord te geven op de maatschappelijke vraag (geformaliseerd in een vraag van de Tweede Kamer)  of er naast economische groei nog andere indicatoren zijn waaraan we de kwaliteit van ons bestaan kunnen afmeten. Deze eerste proeve van bekwaamheid heeft veel reacties opgeroepen. Ze variëren van moedig tot er moet nog wel wat aan ontwikkeld worden. Maar inhoudelijk legt het CBS de vinger op de zere plek van de prijs die betaald moet worden voor onze welvaart. Het gaat ten koste van groen en duurzaamheid: hier en elders in de wereld.

CBS:
“— Net als de brede welvaart “Later” is het beeld in vergelijking met de brede welvaart “Hier en Nu” minder positief. Nederland legt druk op de brede welvaart van mensen in andere landen.
— Met betrekking tot het milieu en niet-hernieuwbare grondstoffen heeft Nederland een grote negatieve invloed op de brede welvaart in andere landen. Alleen bij de invoer van niet-metaal mineralen neemt deze negatieve invloed trendmatig af.
— Het beeld voor natuurlijk kapitaal is gemengd. De blootstelling aan fijnstof is verbeterd, en het vermogen om hernieuwbare elektriciteit op te wekken, is gestegen. Op het gebied van klimaat en energie neemt het kapitaal echter af. Ook krimpt het areaal aan beschermde natuurgebieden. Daarnaast valt op dat Nederland onderin de Europese ranglijst staat voor vijf van de negen indicatoren.”

Op indicatoren op het gebied van natuurlijk kapitaal, milieu en gezondheid noteert het CBS veel rode scores voor Nederland. Dat betekent slechte prestaties in vergelijking met de overige EU landen, zelfs als je corrigeert voor de import/export-positie van ons land. De broeikasgasafdruk, een indicator voor de invloed van de Nederlandse welvaart in het buitenland, is vorig jaar zelfs toegenomen met acht procent. De veroorzaker is voornamelijk de invoer van brandstoffen voor energie-opwekking. Nederland staat bijna onderaan op de Europese ranglijst wat betreft milieu.

Voor Wiebes is het een uitgemaakte zaak dat Nederland daar iets aan moet doen. Met het ondertekenen van het klimaatakkoord van Parijs heeft Nederland zich ook verplicht om maatregelen te nemen, zegt Wiebes. “We hebben de plicht om onze eigen rommel op te ruimen en dat niet af te schuiven op andere groepen in de wereld of op andere generaties.” De cijfers van het CBS tonen dat hem wat hem betreft nog eens aan.

Lees hier meer