“Verantwoordelijkheid bij gemeentes en provincies”

Steeds meer projectontwikkelaars richten hun pijlen op het platteland voor de bouw van grootschalige zonneparken. Boeren nemen ook zelf het initiatief. Milieu- én landbouworganisaties vrezen voor de gevolgen voor het landschap, de natuur en de voedselproductie.

De boerenbelangenorganisatie maakt zich zorgen over die ontwikkeling. “Voor individuele boeren kan het sommetje gunstig uitpakken, maar het landbouwgebied als geheel raakt erdoor versnipperd. Zonneparken onttrekken grond die voor voedselproductie is bedoeld.”

Minister Wiebes heeft op Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber geantwoord dat ook hij bekend is met het toenemende grondgebruik voor zonneparken. Hij wijst op De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In 2015 heeft deze voor grondgebonden zonneparken een verkenning gedaan naar afwegingskaders rond locatiekeuze en ruimtelijke inpassing in Nederland.

Wiebes: “Toenemende interesse in landbouwgrond voor de opwek van zonne-energie kan lokaal effect hebben op grondprijzen. Ik vind het in dit kader van belang dat we in Nederland zorgvuldig omgaan met goede landbouwgronden en dat dat wordt betrokken bij de ruimtelijke afwegingen voor de plaatsing van zonnepanelen.” (…) “Bij het realiseren van de energietransitie is een goede ruimtelijke inpassing van de verschillende vormen van duurzame energieopwekking van groot belang. Het Rijk zal dit agenderen in de sectorale tafels van het Klimaatakkoord, waaronder de tafel elektriciteit. Daarbij zal ik tevens aandacht vragen voor een zorgvuldige afweging van functies en hoe deze optimaal kunnen worden gecombineerd.”

Probleem is volgens de Rijksadviseur Landschap en Water, Benny Strootman, dat gemeentes soms te snel meegaan in plannen van zonneprojectontwikkelaars. In het buitengebied zouden alleen zonne-akkers mogen komen als alle andere opties zijn uitgeput vindt hij. Strootman is van mening dat we het buitengebied niet moeten transformeren in een soort industrielandschap.

Per 1 september vormen landschapsarchitect Berno Strootman en architect-stedenbouwkundige Daan Zandbelt samen met Rijksbouwmeester Floris Alkemade het nieuwe College van Rijksadviseurs. Berno Strootman is door de minister van Economische Zaken Henk Kamp benoemd als Rijksadviseur Landschap en Water. Daan Zandbelt is door de minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz benoemd als Rijksadviseur Stad en Infrastructuur. Beiden zijn benoemd voor een termijn van vier jaar.