Precies een jaar geleden ging er een test van start met drijvende zonnepanelen in Nederland op de Maasvlakte. Deze maand zijn de eerste drijvende zonnepanelen in de Slufter op de Maasvlakte te water gelaten, meldt de Provincie Zuid-Holland

De geplaatste zonnepanelen worden komende tijd getest op technische en economische haalbaarheid. Er wordt bekeken wat de ruige omstandigheden in de Slufter voor een effect hebben op de zonnepanelen.

Het project is een initiatief van het Nationaal Consortium Zon op Water, een samenwerkingsverband tussen dertig partijen. Door het consortium wordt onderzocht aan welke eisen drijvende zonnestroomsystemen moeten voldoen, zodat het voor waterbeheerders inzichtelijker wordt wanneer er een vergunning afgegeven kan worden.

De Slufter is een verontreinigd sediment depot van circa 250 hectare. De Slufter heeft een uiterlijk westelijke ligging waardoor het zich op een van de meest zonrijke plekken in Nederland bevindt. De vlotten in de Slufter draaien mee met de zon en kunnen daarmee een 18% hogere opbrengst genereren in vergelijking met die aan de kade. De reflectie en de koeling van het water leveren naar verwachting ook een aanzienlijk voordeel op.

Uit de eerdere proef is gebleken dat de condities op de Slufter zware constructieve eisen stellen aan het drijvende PV-systeem. De ervaringen uit deze proef van vorig jaar zullen meegenomen worden in de nieuwe proef.

Aanstaande 1 september zal de test op de Slufter van start gaan. Wanneer de test succesvol is wordt er een grootschalig drijvend zonnestroomsysteem geïnstalleerd op de Slufter. Op deze locatie is plaats voor ruim 500.000 zonnepanelen, goed voor duurzame stroom voor 25.000 tot 30.000 huishoudens. Met een vermogen van 85 Megawatt piek zal het park het grootste drijvende zonnesysteem van Europa worden.

Het Nationaal Consortium Zon op Water is een samenwerkingsverband tussen Rijkswaterstaat, Havenbedrijf Rotterdam, SEAC, provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Overijssel, gemeente Rotterdam, kennisinstellingen ECN, TNO en KNMI, energiebedrijf Eneco, netwerkbedrijven Alliander, Enexis en Stedin, Stowa, zeven waterschappen, vier drinkwaterbedrijven, Texel4Trading, Wattco, Sunprojects en Sunfloat.

Infographic energie op water3