De wereldbevolking blijft doorgroeien. Van de verwachten 9 miljard mensen die we in 2050 op aarde tellen, zal twee derde in steden wonen. Er ontstaan steeds meer megasteden op aarde, waar meer dan 10 miljoen mensen in wonen. Het aantal megasteden blijft groeien. Maar hoe blijven de snel groeiende steden duurzaam, leefbaar en productief? DuurzaamBedrijsleven Media zet deze maand de toekomst van duurzame steden op een rij. Er wordt gekeken naar trends op het gebied van leefbaarheid en bereikbaarheid.

  1. Slimme energiesystemen

De vraag naar energie wordt steeds groter. De vraag en het aanbod naar energie zijn steeds lastiger bij elkaar te brengen. Het is een complex probleem waarbij duurzame initiatieven de uitkomst moeten bieden. Voor de energieopslag en Big Data spelen hierbij een belangrijke rol.

Voor transport en gebruik van energie in steden wordt het gebruik van elektrische auto’s steeds belangrijker. Auto’s, slimme laadpalen en krachtige brandstofcellen kunnen een uitkomst gaan bieden voor de energiesystemen in de stad.

De stabilisering van het energienetwerk door middel van elektrische auto’s is al veel langer aan de gang, Tennet en The New Motion zetten er dit jaar al duizenden auto’s voor in. In Nederland zijn Essent en Aliander bezig met een proefopstelling in Heerhugowaard waarbij ze het elektriciteitsnet van de toekomst testen.

  1. Natuur integreren

De stad is een erg onnatuurlijke omgeving. Door te leren van de leefbaarheid, productiviteit en duurzaamheid van de natuur en dit te integreren in de stad kunnen steden leefbaarder worden. Een van de bekendste voorbeelden zijn groene daken. Deze zijn goed voor de opname van CO2-uitstoot, voor zuurstof maar heeft ook een positieve impact op de productiviteit van ondernemingen. Daarnaast zijn groene daken ook goed voor waterbuffering en reductie van fijnstoflobby.

Naast daktuinen en groene daken is sinds kort ook h

©: Stefano Boeri
©: Stefano Boeri

et plan van verticale bossen steeds populairder. In 2022 zal een van de grootste verticale bossen worden gerealiseerd in Parijs. Het is een gebouw met duizenden bomen op balkons.

Er moet goed gekeken worden naar het gebruik van materialen bij het verder ontwikkelen van steden. Zoveel mogelijk natuurlijke materialen en hergebruik van materialen heeft de voorkeur in de Future Cities.

  1. Duurzame ‘last mile’

Er is een ontwikkeling gaande in de Retail wereld. Er is steeds meer vraag naar online producten en winkels die er nog zijn willen graag goed gezien worden in grote steden. Dit brengt problemen met zich mee in de stadslogistiek. Veel mensen wonen in steden, de bezorging daar met grote bestelbussen en vrachtwagens is lastig. Ook de bevoorrading van winkelketens is lastig. Voor de toekomstige steden dienen nu kleine elektrische bestelauto’s voor bezorging en bevoorrading.picnic

Er is met deze technologie al een online supermarkt in Utrecht die boodschappen thuis bezorgt met de elektrische autootjes, Picnic.

Echt grote stappen moeten worden gemaakt met het slimmer inrichten van de stadslogistiek

In hartje Londen gaat Volvo met een praktijk project van start met autonoom vervoer. Het automerk wil de ontwikkeling van de technologie van autonoom rijden bespoedigen om zo het aantal ongelukken te verminderen.

  1. Betere omgang met water

Om alle mensen op te kunnen vangen in steden en de vruchtbare, belangrijke grond die we nodig hebben niet helemaal vol te bouwen met steden zullen steden verplaatst moeten worden naar water. Future Cities zullen in de toekomst ook deels drijvende steden zijn. Dit Amerikaans-Nederlandse initiatief kan binnen vijf jaar starten met de bouw van drijven de steden. Door in de toekomst minimaal 13 procent van de wereldpopulatie naar dit soort steden te verhuizen, verwachten de betrokken partijen de dreigende schaarste aan vruchtbare grond en fossiele brandstoffen af te wenden.

Door klimaatverandering krijgen we steeds meer te maken met extreem weer. Dit brengt extreme hoosbuien met zich mee. Steden moeten met deze weerssituaties om kunnen gaan. Hemel(s)water, een waterzuiveringssysteem, vangt regenwater op en slaat het boven de grond op, hier wordt later drinkwater van gemaakt.

Het grote drinkwaterbedrijf dat we in Nederland kennen, Vitens, is bezig met het verbeteren van hun watersystemen door gebruik te maken van Big Data. Ze willen hiermee een slimmer waterleidingnet ontwikkelen en de waterkwaliteit verbeteren.

  1. Goed omgaan met vergrijzing

Over heel de wereld zie je dat er steeds meer vergrijzing ontstaat. Ook in steden is er steeds meer sprake van vergrijzing. De levensverwachting in steden is hoger en ouderen blijven steeds langer thuis wonen. Ouderen worden dus een steeds groter deel van onze consumentenpopulatie. De markt moet hier goed op inspelen, zo zijn Retail bedrijven en zorgleveranciers al bezig zich deze markt in te werken.

Ook bij het vergrijzingsprobleem in de steden, is autonoom rijden een uitkomst. Ouderen kunnen zichzelf vaak minder goed vervoeren. Bij speciaal autonoom rijden voor ouderen, verbeter je de levenskwaliteit en ga je eenzaamheid bij oudere tegen. De bestaande autonome voertuigen zijn nog niet veilig voor ouderen. Hier moet verbetering in komen.

Er worden al verschillende speciale apps ontwikkelt voor persoonlijke assistentie voor ouderen en om eenzaamheid tegen te gaan.

singapore-gardens-by-the-bay-supertree-cloud-forest-5