Groen in en op gebouwen wordt steeds belangrijker. Inzicht en bewijs stapelt zich op dat groen zicht, groen voelen en groen eten, de productiviteit van medewerkers aanzienlijk verhoogt. Wat groen zien en groen voelen betreft, zijn verticale bossen op hoogbouw een trend aan het worden. Vorig jaar bouwde het architectenbedrijf Stefan Boeri al een verticaal bos in een van de meest vervuilde steden van Europa, Milaan (Italië). Het architectenbureau heeft daarmee de International Highrise Award gewonnen. In 2017 wordt door Boeri een tweede verticale bos gebouwd, in het Zwitserse plaatsje Lausanne.

 

Het wordt een gebouw van 117 meter hoog. Het gebouw krijgt  honderden verschillende soorten planten, bomen en struiken. De toren zal 3.000 vierkante meter aan groen bevatten. De bomen op het gebouw helpen de lucht in de stad te filteren, zuurstof te produceren en de biodiversiteit te vergroten. De vele planten op het gebouw stimuleren de productie van energie en vocht.

Naast dat de bomen zorgen voor schonere lucht helpen ze ook de temperatuur in het gebouw te regelen in de winter en zomer, waardoor er energie bespaart wordt. Ook helpen de bomen tegen geluidsoverlast in het gebouw.

Het verticale bos in Milaan ‘Bosco Verticale’ is 110 meter hoog en heeft ongeveer 900 bomen, 5.000 struiken en 11.000 bloemen. Met het ontwerp is 40.000 m2 aan biologische leefruimte gecreëerd. Dit gebouw bevat 400 appartementen. De appartementen werden voor ongeveer 3.000 tot 12.000 euro per vierkante meter verkocht.

Naast veel lof heeft het verticale bos ook kritiek gekregen. Het kost namelijk 4 miljoen euro extra om het bos te maken. Voor dit geld had er ook 859 hectare bos aangelegd kunnen worden. Een terechte opmerking. Maar of zoveel hectare bos in Zwitserland gerealiseerd was als dit project geen doorgang vindt, mag je je afvragen.

Foto’s ©: Stefano Boeri

Een gedachte over “Verticale bos in de stad – hoge bomen vangen veel wind”

Reacties zijn gesloten.