De cryptomunten hebben iedereen duidelijk gemaakt dat je digitaal de baas kan worden over je eigen geld. En met al degene die dat ook zijn geworden door bijvoorbeeld de aankoop van bitcoins, kan je op elk gewenst moment, op elke gewenste plaats met iedereen ruilen, verkopen, inkopen. En aanbieden in een gemeenschappelijke administratie. We schreven al eerder over de mogelijkheden die blockchain biedt om het recycleren van ‘rest- en afvalstromen’ te faciliteren.

Het systeem, blockchain, is toepasbaar op heel veel goederen en diensten. Daarom zegt de Tilburgse professor Geert Duijsters (in New Scientist): “Blockchain zal misschien een grotere impact op de wereld hebben dan heel het internet tot nu toe”. Maar blockchains zijn energie-slurpers. Bitcoin Mining gebruikt nu al 23 terrawattuur op jaarbasis. Meer dan het jaargebruik van menig land.

Cryptogeld gebruikt per transactie misschien wel duizend keer zoveel energie als geldtransacties van andere digitale banksysteem. Als blockchain zo’n vlucht gaat nemen dan is er enorm probleem. Is daarvoor meer te bedenken dan: de warmte die ontstaat bij het minen, opvangen en hergebruiken, compenseren van gebruikte energie door bijvoorbeeld bosaanplant etc. Er circuleren ook een aantal suggesties die in de toekomst mogelijk oplossingen bieden bij het verlagen van het energieverbruik. Maar erg kansrijk zijn ze tot nu toe niet. Zo zouden er algoritmes kunnen worden ontwikkeld die het minen efficiënter kan maken. In dat kader wordt als voorbeeld het algoritme proof-of-stake genoemd met een veel hogere energie-efficiëntie.

Tenis Brosens, econoom bij ING: “De energie die nodig is om één bitcoin-transactie te laten plaatsvinden, is vergelijkbaar met het maandelijkse stroomverbruik van een huishouden.” Hij baseert zich daarbij op de statistieken van Digiconimist waaruit blijkt dat het verwerken van één transactie in de blockchain ruim 200 kWh kost. “Dat is genoeg om 200 keer een wasje te draaien. Sterker nog, dat is genoeg om mijn complete huis meer dan vier weken lang van energie te voorzien”, aldus Brosens, die thuis 45 kWh per week gebruikt.

Brosens wijst erop dat het in stand houden van de blockchain op dit moment 2200 megawatt kost. Ter vergelijking: de grootste Nederlandse energiecentrale, de Eemshavencentrale, heeft een vermogen van 1560 MW.

De Digiconimist ontwikkelde een Bitcoin Energy Consumption Index waarbij de volgende statistieken werden berekend, voor de assumpties van de statistieken kijk hier: