Camouflage of geïntegreerde zonnepanelen, ze worden steeds populairder. Er komt meer vraag naar zonnepanelen die niet direct zichtbaar zijn en er zijn steeds meer bedrijven die nieuwe innovaties doen naar geïntegreerde zonnepanelen.

Eén van de bekendste recente voorbeelden zijn de zonnedakpannen van Tesla. Elon Musk, kondigde vorige week aan zonne-energie sexy te willen maken, daarbij onthulde hij het zonnedak. Een dak met dakpannen waarin in zonnepanelen zijn geïntegreerd. Dit zijn esthetische zonnepanelen die van diverse soorten glaspanelen wordt gemaakt, met inbegrip van getextureerd glas en Toscaans glas.

Zonnepanelen die direct op gevels, gebinten of andere oppervlaktes worden gebruikt worden BIPV: Building Integrated PhotoVoltaics genoemd

De vaag rijst: hoe zit het met het rendement van esthetische en BIPV-panelen? Gelukkig is het rendement geen obstakel. Het ligt natuurlijk lager dan bij kristallijn-silicium zonnepanelen maar het rendement van BIPV is goed vergelijkbaar met dat van de dunne film zonnepanelen. In sommige gevallen worden ook dunne film zonnepanelen gebruikt maar dan in aangepaste vorm.

Een ander voorbeeld, afkomstig uit Nederland, vormen de gekleurde panelen zoals aan de kant van snelwegen. Langs Nederlandse snelwegen staat zo’n 5 miljoen vierkante meter aan geluidsschermen, vaak op niet beschaduwde locaties en dicht in de buurt van het elektriciteitsnet. Ze zijn bedoeld voor het beperken van geluidshinder, maar kunnen ook worden benut om zonne-energie op te wekken. Onder de codenaam SONOB (Solar Noise Barriers) is Heijmans in 2014 in een consortium met bedrijven en kennisinstellingen gestart met een project waarin een innovatief modulair en gekleurd camouflage zonne-geluidsscherm werd ontwikkeld en ook in de praktijk beproefd.

Rijkswaterstaat en ProRail hebben dit jaar laten weten delen van hun beheergebieden beschikbaar te gaan stellen voor opwekking van duurzame energie. Er wordt zowel land als water beschikbaar gesteld. Wanneer op al deze grond duurzame energie wordt opgewekt kunnen ProRail en Rijkswaterstaat op den duur in hun eigen energieverbruik voorzien en energie-neutraal worden.

Langs de A37 in Drenthe is Rijkswaterstaat al bezig met een 40 km lange rij zonnepanelen in de geluidschermen en op de vangrail.

infographic-zoekgebieden_desktop_retina_generated_tcm21-103552

Camouflage panelen
Er zijn verschillende aanbieders van de zogeheten esthetische camouflage panelen. Dit kan een combinatie van gekleurde en geïntegreerde panelen zijn. Camouflage panelen zijn meestal gekleurde panelen die de kleur van de het oppervlak of de omgeving hebben.

Onlangs werd er door Sistine een StartUp van de MIT Sloan School of Managment, een paneel ontwikkeld met een geprinte laag die een afbeelding naar eigen keuze kan aannemen. Deze SolarSkin technologie bevat een laag die geprint kan worden en die vervolgens in elke zonnepaneel ingebouwd kan worden zonder dat het effect heeft op het rendement van het zonnepaneel.

Door deze nieuwe technologieën kunnen huiseigenaren zonnepanelen afstemmen op de omgeving. Het is ook mogelijk om advertenties, bedrijfslogo’s of zelfs landsvlaggen op de panelen weer te geven. In tegenstelling tot traditionele zonnepanelen zijn SolarSkin-systemen ongeveer 10 procent duurder. Echter, beweert StartUp, het systeem zou huiseigenaren $ 30.000 besparen gedurende de levensduur van de panelen.

De SolarSkin-laag maakt gebruik van een zogenaamde selectieve lichtfiltering, waarmee het gelijktijdig een beeld kan weergeven en licht naar de onderliggende zonnepanelen kan transporteren. Het effect is vergelijkbaar met de reclames die je soms in op busramen ziet. Ze tonen een beeld door delen van het licht te reflecteren en het overblijvende licht door te laten schijnen zodat de passagiers het kunnen zien.

“SolarSkin has tremendous potential and we believe it will become immensely popular,” said co-founder Senthil Balasubramanian. “Homeowners want to reduce their utility bills, which is why they are increasingly turning to solar power, and aesthetics is very important to them.”

“Thanks to this technology, the only limit will be your imagination. You will be able to put solar panels in places you didn’t think were possible before,” Balasubramanian added.

Naast Sistine heeft ook Tesla een esthetisch dak ontwikkeld, daarnaast is er ook nog een Italiaanse StartUp, Dyaqua, begonnen met de productie van fotovoltaïsche dakpannen die de uitstraling kunnen hebben van hout, steen of terra cotta.

Het voordeel van de Sistine-panelen is dat bestaande panelen niet vervangen hoeven te worden, maar dat de laag met bestaande panelen geïntegreerd kan worden.

Ook Nederlandse bedrijven houden zich bezig met deze vorm van panelen. Zo heeft TNO samen met Zuyd Hogeschool een coating ontwikkeld die zonnepanelen kleur geeft terwijl dit nauwelijks ten koste gaat van het rendement. Zo is het gemakkelijker om de panelen te integreren in hun omgeving.

De zonnecellen zijn zelf niet gekleurd en ook het glas is transparant. Het beschermglas krijgt echter een nanocoating van laagjes silica en titanium van een bepaalde dikte, die in een specifieke volgorde op elkaar worden gestapeld tot een zogenoemde stack. De coating reflecteert sommige lichtkleuren en laat andere door. Daardoor ontstaat de kleur, terwijl de coating feitelijk zelf geen kleur heeft.

Voor bedrijven of consumenten die zonnepanelen niet mooi vinden maar toch duurzame energie op willen wekken, of reclame borden e.d. willen combineren met de opwekking van duurzame energie, zijn de camouflage panelen een uitkomst.

Meer informatie over gekleurde, esthetische, BIPV of camouflage panelen: neem hier contact op